Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Visst gör det (lite) ont när sprutor sticker

Alltför många unga tjejer och killar, män och kvinnor behöver lära sig vad som är inte är verkliga faror utan bara obehag vi måste stå ut med. Hit hör sprutor.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 7 augusti 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ett stick i armen hör till sådant vi bör kunna stå ut med.
Ett stick i armen hör till sådant vi bör kunna stå ut med.Foto: Johan Nilsson/TT

”I den här familjen är vi inte rädda för spindlar och sprutor.”

Ja, jag har sagt de orden och ja, det är oklart hur experter i barnuppfostran skulle recensera uttalandet.

Annons

Men klart är dock att de spirande rädslor som började slå rot nu är borta.

Visst sved det några sekunder i ett par överarmar modell mindre när årets TBE-sprutor injicerade ett framtida skydd mot den fästingburna plågan. Och ingen jublar väl över att upptäcka en åttabent insekt på kudden. Men de innebär numer endast lätta, snabbt övergående, obehag.

”Ännu bättre vore det om uppväxten innebar vaccin inte bara mot otäcka sjukdomar, utan även mot onödiga rädslor.”
Kajsa Kettil

Så verkar tyvärr inte vara fallet med just sprutor för många av landets unga. Den senaste tiden har det uppmärksammats att många yngre personer svimmar när de vaccinerar sig mot covid-19 (SR 2/8). Och detta beror enligt sjukvårdspersonal och vaccinsamordnare inte på några biverkningar av själva vaccinet, utan på att de unga upplever en mycket stark rädsla. När hjärnan får signalen att kroppen är på väg att utsättas för fara kan det leda till blodtrycksfall och svimning, i synnerhet hos yngre. Mediekonsumenter får diverse råd om hur de ska agera för att hålla sig så lugna som möjligt vid vaccinationstillfället, som att be om att få ligga ner, lyssna på musik och liknande.

Det är utmärkt om åtgärderna fungerar. Men ännu bättre vore det om uppväxten innebar vaccin inte bara mot otäcka sjukdomar, utan även mot onödiga rädslor.

Det är visserligen känsligt att tala om fobier. Och det kommer alltid att finnas både barn och vuxna som utvecklar överdrivna rädslor för exempelvis ormar, trånga utrymmen, baciller och flygresor. Dessa fobier ska inte mötas av raljerande ord, utan av vård. Men när sjukvårdspersonal nu höjer en varningsflagg över dessa spruträdda unga är det läge att lyssna.

Även landets gymnasieungdomar erbjuds den kommande tiden vaccin, och med tanke på att smittspridningen är högst hos unga personer är det av yttersta vikt att så många som möjligt så snabbt som möjligt får sina sprutor. Det handlar till viss del om omtanke av den enskilde som mår bättre av att se sprutan som vad det rör sig om – ett snabbt stick i armen – än som något farligt. Men framför allt handlar det om kollektivets bästa. I mitten av juni hade hälften av alla svenskar över 18 år fått sin första spruta, och nyligen nåddes milstolpen att varannan vuxen svensk nu är fullvaccinerad.

Det är goda nyheter, men för att undvika utbrott behöver vaccinationstakten hållas uppe, något som har visat sig vara en utmaning när intresset för lediga vaccinationstider har svalnat.

Under sensommaren och hösten behövs därför både bokade tider och effektiva vaccinationer. En rädd patient som svimmar kräver mer resurser och tid än patienter som kan stickas på löpande band.

Det minst smärtsamma och mest effektiva är dock om föräldrar visar sina barn och tonåringar vad som är verkliga faror och vad vi bara förväntas stå ut med.

Ibland är livet obehagligt, ibland gör det till och med lite ont, och det är som det ska.

Annons
Annons
Annons
Annons