Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Säg hej till ett modernare kungahus

I en tid när mycket handlar om jaget står kungahuset för trygghet, stabilitet och en sorts altruism vi sällan möter någon annanstans. Det är utmärkt att fler har börjat inse det.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 29 april 2021
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
I veckan hade han poddpremiär, och på fredag fyller Carl XVI Gustaf 75 år.
I veckan hade han poddpremiär, och på fredag fyller Carl XVI Gustaf 75 år.Foto: Pontus Lundahl/TT

För ett tag sedan ställde jag som journalist ett par frågor till en person som hade blivit vittne till en uppseendeväckande händelse som många människor ville veta mer om. Personen avböjde, och hänvisade till att det inte fanns något personligt att vinna på att berätta.

Det säger något om vår samtid. Inte om alla människor, och inte alltid, men om fenomenet att utgå från sig själv i stället för att uppfatta sin del i något större.

Annons

Människors beteende ses ofta genom ideologiska glasögon, trots att det inte kan förminskas till en renodlad höger- eller vänsterfråga. Även om många politiskt intresserade skulle vilja att det var så. Vänstern ser lösningar hos kollektivet, hos staten som ska fördela landets samlade resurser.

Högern kontrar med att välstånd skapas först när individer är fria att själva utforma sina egna liv, och att detta välstånd krymper om incitamenten att anstränga sig minskar. Det fördelningsuppdrag som vänstern vill ge staten, anser högern till viss del är överflödigt.

Att diskutera samhället utifrån politiska ställningstaganden kan vara intellektuellt stimulerande. Men det är inte alla förunnat. Någon som inte ska ägna sig för mycket åt ideologiskt navelskådande är som bekant kungen. Sedan Torekovsuppgörelsen 1974 saknar han ju formell makt. Och i närmare ett halvt sekel har det svenska kungahuset av många uppfattats som prydliga men menlösa representanter för Sverige som får hållas eftersom de är bra för exporten och landets varumärke.

Denna bild verkar vara på väg att förändras, vilket Expressen blev ett exempel på när tidningens ledarsida helgen som gick bytte sida och nu slopar sitt tidigare krav på att avskaffa monarkin. Knappt något parti eller ledarsida – inte heller denna – skulle förespråka traditionell monarki om Sverige var en republik och ett nytt statsskick skulle väljas i dag. Däremot finns det anledning att uppskatta och modernisera det kungahus vi har.

Det sker nu även inom exempelvis socialdemokratin. På gårdagens ledarsida uppmanade den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist S att acceptera monarkin.

Den idrottsintresserade Carl XVI Gustaf besökte Ulricehamn och världscupen i längdskidor 2017.
Den idrottsintresserade Carl XVI Gustaf besökte Ulricehamn och världscupen i längdskidor 2017.Foto: Sune Broman

Värt att notera är att denna utveckling sker samtidigt som kungafamiljen allt oftare uttalar sig om aktuella samhällsfrågor. Från att ta ställning för klimatet och mot mobbning och sexualbrott kommenteras nu även frågor som den svenska pandemihanteringen. När kungen i slutet av förra året beskrev denna som ett misslyckande fick det stor uppmärksamhet.

Och övergången till ett lite frispråkigare kungahus syns på fler sätt. I veckan har Carl XVI Gustaf till exempel gjort poddpremiär. I poddcasten Värvet utvecklar han under nära en och en halv timme sin syn på allt från granbarkborrar, segling med den brittiska prins Philip, lojaliteten till ämbetet och känslan av att alltid vara påpassad.

”Det vi nu ser är en statschef som banar väg för att kronprinsessan Victoria ska få en något friare roll när hon så småningom tar över tronen.”
Kajsa Kettil

Han bör vara van vid att folk raljerar med honom och hela den svenska monarkin. Därför är det lite synd att denna öppenhet kommer först nu, strax innan kungens 75-årsdag på fredag. För i poddavsnittet framträder en klok och ödmjuk person med bättre koll på omvärlden än vad som framkommer när han klipper band och vinkar till folket.

Den öppenhjärtiga stilen hos kungahuset behövs i vår polariserade tillvaro. Partipolitik och alltför kontroversiella samhällsfrågor är olämpliga även fortsättningsvis. Men monarkin skulle göra större nytta om den gavs ett något större svängrum.

Det vi nu ser är en statschef som banar väg för att kronprinsessan Victoria ska få en något friare roll när hon så småningom tar över tronen.

Det är en välgärning för Sverige i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons