Annons

Anela Murguz: Jonas Jerebkos ursäkt övertygar inte

Den berömde basketspelaren tog bort gilla-markeringar på Twitter efter kritik.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 juli 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Basketstjärnan Jonas Jerebko har bett om ursäkt för beslutet att skriva på för ryska storklubben CSKA Moskva efter Rysslands invasion av Ukraina. Ledarsidans Anela Murguz är inte imponerad.
Basketstjärnan Jonas Jerebko har bett om ursäkt för beslutet att skriva på för ryska storklubben CSKA Moskva efter Rysslands invasion av Ukraina. Ledarsidans Anela Murguz är inte imponerad.Foto: Anders Wiklund/TT

Mitt under brinnande krig i Ukraina skrev Jonas Jerebko på för CSKA Moskva. Ett beslut som med rätta väckte reaktioner men Jerebko verkade till synes oberörd av kritiken – fram till nu.

I en intervju med TT ber han om ursäkt. Han säger att han inte alls tänkte på det politiska läget när han skrev under för den ryska basketklubben, utan att han bara hade basketen i åtanke. ”Jag inser nu hur fel det blev. Jag skulle aldrig ha gjort det med facit i hand, det är klart jag ångrar det” säger han.

Annons

Det är inget fel med att ångra sig. Tvärtom är den svenska offentligheten en brutal plats och skulle därför må bra av ett mer kristet förhållningssätt till förlåtelse. Alla gör misstag, men få vågar inse sina misstag och be om ursäkt för dem. Och än färre hade vågat göra det inför öppen ridå som Jerebko nu gör.

Jerebko säger sig alltså bara ha haft basketen i åtanke när han skrev på CSKA Moskva. Men hans Twitterflöde vittnar om något annat. Här framgår att han har en hel del politiska åsikter, även om säkerhetspolitik. Fram till tisdagsförmiddagen gick det att i hans flöde se att han gilla-markerat tweets som kan tolkas som proryska. Men efter att andra användare på plattformen börjat sprida vad Jerebko uttryckt stöd för har dessa gilla-markeringar tagits bort.

”Föreställningen om att Ukrainakriget drivs på av västliga allianser som Nato och EU är rätt vanlig i proryska kretsar.”

Bland de borttagna gilla-markeringarna fanns flera tweets från den irländske Europaparlamentarikern Mick Wallace, som bland annat röstat emot fördömandet av Rysslands invasion mot Ukraina och att förklara Ryssland som statlig sponsor av terrorism.

I en av tweetsen som gillades av Jerebko fram till tisdagen skriver Wallace, apropå att den konservativa partigruppen EPP uttryckt stöd för Ukraina, att ”en mäktig elit stöttar krig men vägrar strida i dem”. Alltså impliceras det att Ukrainakriget skulle vara pådrivet av västvärlden. Något som urskuldar Ryssland från dess beslut att gå in i Ukraina.

Föreställningen om att Ukrainakriget drivs på av västliga allianser som Nato och EU är rätt vanlig i proryska kretsar. Det gör det lätt att ursäkta de ryska krigsbrotten dessutom eftersom angreppet kan motiveras med att Ryssland försvarar sig självt mot ett expanderande väst. Men vad anhängare till denna teori verkar glömma bort är att Ukraina är en självständig suverän stat som har all rätt i världen att bestämma över sina säkerhetspolitiska vägval. Redan före den fullskaliga invasionen fanns en påtaglig Nato-positiv opinion bland ukrainare. Inte för att vissa östeuropeiska hjärnor skulle vara lättare att tvätta än andra, utan för att Ryssland uppfattades som, och i allra högsta grad är, ett reellt hot mot landet.

Kort efter att Jerebko skrivit under för den ryska klubben valde sponsorer att dra sig ur och Svenska Basketbollförbundet stängde av honom från allt landslagsspel. Hur kan vi vara så säkra på att den ursäkt basketspelaren riktar till det svenska folket är genuin och inte handlar om att priset för hans beslut blivit för högt?

Men framför allt är Jerebkos ursäkt missriktad. Det är inte det svenska folket han ska be om ursäkt. Det är Ukrainas folk.

Annons
Annons
Annons
Annons