Annons

Johnsons dilemma: Vad gör han om britterna inte stannar hemma?

Storbritannien förbjuder alla folksamlingar större än två personer och ger polisen mandat att se till folk håller sig hemma. Men sedan då? Vad händer om inte heller de senaste inskränkningarna räcker?
Ledare • Publicerad 23 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Storbritannien premiärminister Boris Johnson vände sig direkt till britterna i ett direktsänt tv-tal och förklarade varför han i praktiken inför utegångsförbud.
Storbritannien premiärminister Boris Johnson vände sig direkt till britterna i ett direktsänt tv-tal och förklarade varför han i praktiken inför utegångsförbud.Foto: PA Video

Varningen kom redan under söndagskvällen. Om det brittiska folket inte tar till sig de uppmaningar och rekommendationer som hälsovårdsmyndigheterna och regeringen lämnat, då återstår bara att införa utegångsförbud.

Mindre än 24 timmar senare stod det klart att det inte räckte med att vädja och förmana. Vid 21.30 svensk tid talade premiärminister Boris Johnson till de brittiska folken och budskapet var glasklart: Stanna hemma, inomhus – eller riskera att polisen ingriper.

Annons

Det är endast tillåtet att gå och handla mat, resa till eller från arbetet om det inte går att arbeta hemifrån, gå till apotek och ta en promenad, cykla eller träna utomhus om dagen.

Om detta inte åtlyds har polisen rätt att tvinga människor att återvända hem. Dryga böter väntar för överträdelser. De nya reglerna gäller de kommande tre veckorna.

Storbritannien, som hittills valt att agera mot coronasmittan genom att i huvudsak vädja till medborgarnas känsla för solidaritet och ansvar, har nu valt en mer drakonisk inriktning för att skydda det nationella hälsovårdssystemet NHS från kollaps. Om detta råder det total politisk uppslutning. Avgående Labourledaren Jeremy Corbyn konstaterade i en kommentar regeringen agerar helt riktigt under rådande omständigheter.

Men det är långt ifrån givet att de hårdare reglerna kommer att kuva lusten att trotsa myndigheterna. Det finns en tidsfaktor att räkna med som gör det svårare att hänvisa till snabb effekt; först efter två veckor går det att se någon form av förändrad ökning av antalet konstaterade fall från det att de nya reglerna träder i kraft.

Det finns också en stor administrativ tveksamhet med i bilden, nämligen oklarheten om vilka myndigheter det är som har det yttersta ansvaret att stänga verksamheter som hittills har kunnat ha öppet. Pubar, restauranger och gym med mera stängdes redan i fredags. Nu är det bibliotekens och lekplatsernas tur. ”Folksamlingar” med fler än två personer ska upplösas!

Det finns i dagsläget ingen anledning att spekulera vad som händer om de nya och hårdare reglerna inte åtföljs. Men det är fullt möjligt att det måste till ytterligare inskränkningar av människor frihet. Ännu har inte all kollektivtrafik ställts in. Biltrafiken har inte begränsats. Det system för matdistribution till de cirka 1,5 miljoner människor som anses vara mest utsatta för samhällsspridningen av covid-19 förutsätter en omfattande samordning mellan i första hand lokala myndigheter och de affärer som ska tillhandahålla mat och livsmedel.

Därmed finns det många ömtåliga länkar som måste hålla samman. Hur länge kommer de som distribuerar maten att hålla sig friska? Och vad händer när det börjar sina i lagren, hos grossisterna och i butikerna?

Den brittiska regeringen har naturligtvis det starkaste argumentet på sin sida: Alla inskränkningar kan försvaras och motiveras så länge sjukvården klarar av att hantera anstormningen av nya fall. Om den inte gör det, då kommer det underliggande motivet för att lyda uppmaningarna och att göra det där lilla extra självuppoffrande i försiktighetshänseende snart att tappa sin dragningskraft.

De kommande två veckorna blir avgörande för långt mer än utgången av coronaepidemin.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons