GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Anders Johansson: Socialdemokratisk ideologi är inte detsamma som svenska värderingar

De svenska socialdemokraterna är förmodligen bland de skickligaste i värden på att vränga språket och göra det till sitt.
Lars Anders Johansson
Gästkrönika • Publicerad 22 december 2017
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven under sitt tal till partikongressen i Göteborg 9 april i år. Den röda fanan var i år ersatt med en blågul.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven under sitt tal till partikongressen i Göteborg 9 april i år. Den röda fanan var i år ersatt med en blågul.Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall/TT

Ända sedan Per Albin Hansson tillägnade sig Rudolf Kjelléns konservativa folkhemsbegrepp och gjorde nationalismen till en del av det socialdemokratiska projektet har SAP strävat efter att inkorporera tidsandans centrala begrepp och slagord och ladda dem med socialdemokratisk ideologi.

Det mest klassiska exemplet är ”den svenska modellen” som ursprungligen syftade på den ordning som etablerades 1938 med Saltsjöbadsavtalet, där arbetsmarknadens parter sluter avtal utan inblandning av regeringen. I dag används begreppet ”den svenska modellen” skamlöst av socialdemokrater för att rättfärdiga LAS och annan politisk inblandning på arbetsmarknaden, det vill säga motsatsen till den ursprungliga betydelsen.

När arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och andra socialdemokratiska partitoppar plötsligt börjar tala om värdet av ”svenska värderingar” vet skamlösheten inga gränser. Den 180-gradiga omsvängningen är ett hån mot alla de som i åratal har påtalat det uppenbara faktum att en framgångsrik integration förutsätter att majoritetskulturens värderingar överförs på de som skall integreras, och just därför anklagats för att vara främlingsfientliga av socialdemokratiska partiföreträdare.

Att ens påpeka att det finns en majoritetskultur i Sverige har ansetts kontroversiellt och medfört risk för uteslutning ur den offentliga debatten. I samband med det socialdemokratiska propagandajippot ”Sverige tillsammans” på Münchenbryggeriet deklarerade överintendenten vid Forum för levande historia Ingrid Lomfors att det inte fanns någon inhemsk svensk kultur.

Detta är ett påstående som, om det tolkas välvilligt, gäller för alla kulturer världen över och således gör det meningslöst att över huvud taget tala om kultur. Sätts uttalandet i sitt sammanhang – en konferens med syfte att rättfärdiga regeringens då förda migrationspolitik – blir det mer graverande. Finns ingen inhemsk kultur finns det ju heller ingen risk för kulturkrockar och inga skäl till att vara kritisk till ovälkomna kulturella influenser.

Nu har socialdemokraterna övergett både den förda migrationspolitiken och sitt motstånd mot uttalanden om svenska värderingar. Med ett bildspråk som skulle ha stämplats som sverigedemokratiskt för ett halvår sedan kampanjar socialdemokraterna nu med bilder på passkontrollanter och påstår sig ”slå vakt om ”Sveriges säkerhet”. Samtidigt talar Ylva Johansson om att undervisning i ”normer och svenska värderingar” ska förbättra integrationen.

Det är inte första gången socialdemokraterna gör en helomvändning. Under Per Albin Hansson bytte partiet fot från internationalism till nationalism. Under 1980-talet gick man från att förespråka socialisering av hela näringslivet genom löntagarfonder i valrörelsen 1982 till valaffischer med bild på en yuppie i en öppen sportbil och texten ”jag röstar på socialdemokraterna för jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi” 1985.

För socialdemokratiska kampanjarbetare och ledarskribenter gäller det att hänga med i den nya vokabulären. Det svänger fort i partiet som Vilhelm Moberg beskrev som ett maktparti med två bärande idéer: ”att ta makten och att behålla den”.