Jobben är viktigast, inte vem som förmedlar dem

Ledare Artikeln publicerades
2007 gjorde Arbetsförmedlingen ett försök med att förmedla arbeten på gator och torg. Nu får andra krafter ta vid och leta fram bättre metoder.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
2007 gjorde Arbetsförmedlingen ett försök med att förmedla arbeten på gator och torg. Nu får andra krafter ta vid och leta fram bättre metoder.

Undersök gärna om kommunerna kan bli arbetsförmedlare. Men glöm inte att det kommer att krävas tydliga avgränsningar så att den offentliga sektorns aktörer snedvrider konkurrensen.

Det är av största vikt att Arbetsförmedlingen omvandlas till något annat än jobbförmedlare. Den uppgiften har jättemyndigheten skändligen misskött och misslyckats med under lång tid. Det måste till en förändring och förutsättningen för att så ska ske skyndsamt ligger i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Det politiska mandatet finns således på plats.

Nu återstår att skapa den miljö som ska göra ett bättre jobb.

I många kommuner landet över kan privata utförare ta över förmedlingsuppdraget utan vidare Men lite talar för att så kommer att kunna bli fallet i alla 290 kommuner, och av den enkla anledningen att den lokala arbetsmarknaden här och var inte är tillräckligt stor. Inte heller kommer den nödvändiga konkurrenssituation mellan olika utförare att utan vidare uppstå, som behövs för att hålla hög kvalitet i arbetet och insatserna.

Det råder dock inga tvivel om att storstadsregionerna, många av de större kommunerna i Mellansverige och de stora antalet mindre kranskommuner som redan idag ingår i livaktiga och tillväxtorienterade arbetsmarknadsregioner.

Att regeringen under onsdagen tillsatte en utredare som ska undersöka de juridiska förutsättningarna för att kommunerna själva ska kunna fungera som arbetsförmedlare ska tas för vad det är – ett sätt att förhålla sig till den verklighet som råder i ett glesbefolkat och långsträckt land. Men ska det som utredaren sedan lägger fram vara till verklig nytta, krävs inte minst att en sådan reform åtföljs av tydliga och välformulerade gränser. En kommunal arbetsförmedling ska inte få snedvrida konkurrensen på jobbförmedlarmarknaden.

Där marknadskrafterna kan verka ska de också göra jobbet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.