GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: Utfärda uppehållstillstånd för alla afghaner som har sökt asyl

Till sist insåg även Migrationsverket det som insatta bedömare länge har hävdat: att situationen i Afghanistan är för osäker och farlig för att någon ska kunna utvisas dit.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 1 augusti 2021 • Uppdaterad 1 augusti 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det enda humanitära vore i stället att utfärda uppehållstillstånd för alla afghaner som har sökt asyl i Sverige.
Det enda humanitära vore i stället att utfärda uppehållstillstånd för alla afghaner som har sökt asyl i Sverige.
Foto: Marcus Ericsson/TT

I mitten av juli infördes därför ett tillfälligt besluts- och verkställighetsstopp. Det innebär att både alla beslut i pågående asylärenden och utvisningar till Afghanistan pausas.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Samtidigt som detta är på tiden väcker det två frågor. Den första är vad som menas med ”tillfälligt”. Med tanke på talibanernas snabba framryckningar och extrema grymheter, och att allt talar för att de snart kommer att ta över hela landet, finns det ingenting som talar för att Afghanistan inom överskådlig tid kommer att bli ett säkert land. Den religiösa fundamentalismen kommer åter ha makten, och ingen som inte lever efter deras fanatiska tro eller tillhör någon minoritet kan känna sig säker. Varför då bara införa ett tillfälligt stopp?

Den andra frågan handlar om de cirka 7 000 personer som har avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan. Många av dem kom till Sverige som ensamkommande under den så kallade flyktingkrisen 2015, och har drabbats hårt av all den osäkerhet som de har levt under. Vad som ska hända med dem och om Migrationsverket kommer att ompröva tidigare beslut givet den förändrade situationen är oklart, vilket innebär att de tvingas leva under ännu mer osäkerhet.

”De humanitära argumenten bör alltid väga tyngst när det gäller beslut om asyl, men att gruppen är så välintegrerad innebär samtidigt att det knappast finns några ekonomiska skäl för att inte ge dem uppehållstillstånd.”
Jesper Strömbäck

Det enda humanitära vore i stället att utfärda uppehållstillstånd för alla afghaner som har sökt asyl i Sverige. Det skulle ge dem möjlighet att utan all den psykologiska stress som osäkerheten medför kunna bygga sina liv i Sverige. Det handlar dessutom i allt väsentligt om unga människor som i hög grad redan har rotat sig i Sverige, som kan svenska, som har gått i skola här, och som har svenska vänner och extrafamiljer. På många sätt är de redan mycket integrerade i det svenska samhället.

De humanitära argumenten bör alltid väga tyngst när det gäller beslut om asyl, men att gruppen är så välintegrerad innebär samtidigt att det knappast finns några ekonomiska skäl för att inte ge dem uppehållstillstånd. Faktum är att Sverige redan har haft kostnaderna för exempelvis mottagandet och en stor del av skolgången. Om de får stanna ges de möjlighet inte bara att bygga sina liv i frihet och trygghet, utan också att bidra till samhället.

Afghanska ungdomar i Stockholm demonstrerade mot utvisningarna 2017.
Afghanska ungdomar i Stockholm demonstrerade mot utvisningarna 2017.
Foto: Christine Olsson/TT

Samtidigt finns det en risk att många kommer att motsätta sig amnesti för afghaner. Det gäller både politiker som av ideologiska skäl är motståndare till all form av invandring och dem som av strategiska skäl positionerar sig som invandringskritiska. Då finns det skäl att påminna om tre saker. För det första, allt talar för att talibanerna kommer att ta makten i Afghanistan, och till talibanerna kan ingen med minska humanitär ådra utvisa någon. För det andra handlar det om människor som redan finns i och har rotat sig i Sverige. För det tredje, att låta människor leva i en permanent osäkerhet innebär inte bara ökat psykiskt lidande för dem och deras nära och kära, utan också ökade ekonomiska och sociala kostnader.

Med andra ord: både humanitära och egennyttiga skäl talar för att de afghaner som har sökt asyl i Sverige borde få uppehållstillstånd. Allt annat vore inhumant och resursslöseri.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.