GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Strömbäck: M normaliserar SD

När Jimmie Åkesson (SD) i februari ännu en gång hävdade att invandring är en social, kulturell och ekonomisk belastning väckte det hård kritik från många håll, och till och med Ulf Kristersson (M) såg sig tvungen att ta avstånd.
Jesper Strömbäck
Ledarkrönika • Publicerad 19 juli 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) har fått mycket kritik för sitt uttalande om invandring.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) har fått mycket kritik för sitt uttalande om invandring.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I en intervju sade Kristersson att ”däremot tycker jag inte att man generaliserande ska tala om människor som en belastning”. Viktigt att notera är att han tolkade Åkessons ord om ”invandring” som en belastning som att man inte ska tala om ”människor” som en belastning.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Fem månader senare är tonen från Kristersson en annan. Nu hävdar även han att ”invandringen är en belastning”. Även nu väckte det hård kritik, som utgår från att varken invandring eller invandrare är en belastning. Den här gången drar Kristersson och hans försvarare dock på sig offerkoftan och ropar fultolkning när de får kritik: han hävdade ju att invandring var en belastning, inte att invandrare är det. Borta är insikten från i februari. Kvarstår gör att M bidrar ytterligare till normaliseringen av invandringsfientliga och främlingsfientliga åsikter.

Men inte bara det. Moderaternas rörelse i en allt mer invandringsfientlig riktning spiller över i synen på invandrade. Som Kristersson insåg i februari kan man inte tala om invandring som en belastning utan att samtidigt utmåla de som har invandrat som en belastning. Dessutom vittnar reaktionerna på att hans uttalande tolkades som att invandrare är en belastning, både bland öppet invandrings- och främlingsfientliga och bland personer med invandrarbakgrund. För den som bryr sig om hur uttalandet tolkats bland dem det ytterst berör har sociala medier fyllts av personer med invandrarbakgrund som känner sig utpekade och därför tvingade att lyfta fram hur de bidrar till Sverige genom att arbeta, följa lagar och engagera sig i samhället.

Ingen ska heller tro att Kristersson var omedveten om hur hans ord skulle tolkas. Han och hans stab är proffs på politisk kommunikation. De vet att ordval har betydelse och ägnar betydande kraft åt att hitta rätt budskap och formuleringar. De hade också kunnat kritisera den på sina håll bristande integrationen utan att använda ord som att invandring är en belastning. För att citera kampanjkonsulten Frank Lutz vet de också att det som har betydelse inte är vad man säger utan hur det man säger uppfattas.

”Varken invandring eller invandrare är en belastning utan en tillgång.”
Jesper Strömbäck

Följaktligen bör Kristerssons utspel ses som en del av deras strategi att ytterligare normalisera SD och i likhet med SD framställa invandring som det dominerande samhällsproblemet. Därmed rör M sig i en alltmer högerpopulistisk riktning och bidrar till främlingsfientligheten. För att citera Ola Nordebo: ”Man vill inte längre mildra främlingsfientligheten, utan ladda sina egna kampanjer med den”.

Dessutom har de fel i sak. Varken invandring eller invandrare är en belastning utan en tillgång. Visst finns det personer med invandrarbakgrund som exempelvis begår brott eller på andra sätt belastar samhället, men de utgör undantag. För varje kriminell med invandrarbakgrund finns det tusentals andra som arbetar, betalar skatt och bidrar till samhället, och många branscher skulle inte klara sig utan den utrikes födda arbetskraften. Det vet M mycket väl.

Samtidigt illustrerar debatten en viktig insikt: det främsta problemet är inte SD. Det främsta problemet är en människosyn som bedömer människor utifrån deras ursprung och yttre egenskaper och den främlingsfientlighet som följer i spåren. Det är denna människosyn och främlingsfientlighet som striden måste tas med – oavsett i vilket parti eller vilket annat sammanhang den visar sig.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer