Annons

Jämställdheten sitter i formen

Förra veckan släpptes en rapport om jämställdheten i Västra Götalands län. Enligt landshövdingens förord är de formella hindren för jämställdhet mellan könen undanröjda i Sverige.
Ledare • Publicerad 30 juli 2012

Trots det visar rapporten fortfarande stora generella skillnader, nästan alla till kvinnornas nackdel.

Framförallt gäller det arbetslivet. Kvinnor tjänar mindre än män, de är mer representerade bland låginkomsttagarna, och de arbetar oftare deltid än männen.

Annons

Förklaringen bakom skillnaderna är dock inte att kvinnor skulle tjäna mindre pengar när de gör samma jobb som män. Snarare handlar det om att män och kvinnor fortfarande ofta jobbar inom olika yrken. Av den kvinnliga arbetskraften i Västra Götaland återfinns till exempel 21 procent inom vården.

Männen är mer jämt spridda mellan olika sektorer. Den största enskilda sektorn för män gav jobb åt bara sex procent av männen. Det var konstruktörer och ingenjörer. Männen är jämt spridda över många olika jobbsektorer. Kvinnorna är starkt representerade inom vissa.

Yrkessegregeringen är i sig inget problem. Ingen seriös forskare skulle ifrågasätta att det finns generella biologiska skillnader mellan könen som rimligtvis leder till statistiskt påvisbara skillnader i yrkesval.

Jämställdhetsproblemet uppstår först när det är tydligt att de kvinnligt dominerade yrkena inte har utvecklats på samma sätt som de manliga.

För att förbättra jämställdheten i Västra Götaland bör man titta på de traditionella kvinnoyrkena och hur de skiljer sig från de manliga. Mycket kokar ned till att kvinnor jobbar i sektorer där det tidigare inte har funnits konkurrens om löntagarna.

Det finns en spridd uppfattning om att välfärden idag har sålts ut och drivs av företag. Bilden är ganska överdriven. Bara 15 procent av Sveriges äldreboenden drivs i privat regi. Personer inom omvårdnadsyrken är alltjämt hänvisade till ett fåtal arbetsgivare.

Omsorg är självklart inte en handelsvara. Men vi måste nog erkänna att det är i bruksformerna för omsorgen som mycket av ojämställdheten bottnar. Dessutom finns det inget som säger att konkurrens om arbetstagare automatiskt skulle leda till att det blir sämre för vårdtagaren. Alla tjänar på att vårdyrkena uppvärderas.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons