Italiens framtid står och faller med Rousseau

Ledare Artikeln publicerades
Giuseppe Conte har ett förnyat mandat. Regeringsförhandlingarna är ännu inte över.
Foto: Alessandro Di Meo
Giuseppe Conte har ett förnyat mandat. Regeringsförhandlingarna är ännu inte över.

Senaste halvåret har den Italienska regeringen hängt i en skör tråd. När högerpopulistiska Lega gick ur regeringen och krävde nyval var krisen ett faktum.

Efter att Premiärminister Giuseppe Conte avgick den 20 augusti återstår två alternativ för Italien. Ett nyval, vilket skulle ge Lega vad de vill. Det andra alternativet är att Femstjärnerörelsen (M5S), som var den andra parten i Contes regering, bildar en koalition med det socialdemokratiska partiet (PD) för att kringgå Legas maktspel och hot om nyval.

Den senaste veckans intensiva förhandlingar mellan M5S och PD verkar bära frukt. Conte fick torsdags morgon ett förnyat mandat av presidenten att bilda en regering. Men även om de två partierna har beslutat att bilda regering återstår många stötestenar.

Parterna har länge varit bittra fiender och delar inte mycket mer än viljan att förhindra Legas maktambitioner. En koalition med PD skulle sätta band M5S eurokritiska hållning, dra tillbaka mycket av Legas invandringsfientliga politik och skicka politiker från DP till EU-kommissionen.

Partitopparna verkar komma överens, men i M5S gräsrötter kokar ilskan. Ska ”anti-partiet” ge makt åt det gamla etablissemangspartiet? Avtalet med DP har lovats gå till medlemsomröstning vilket mycket väl kan sluta med att de hellre går till nyval.

M5S är inte som andra partier. Politiken har utvecklats genom digitala omröstningar på deras egenskapade plattform ”Rousseau”. Döpt efter den 1700-talsfilosof som ville att makten skulle följe den allmänna viljan. Han blev de franska revolutionärernas hushelgon.

Direktdemokratin fungerar bra så länge som partiets medlemmar och ledning är någorlunda konsekventa i vad de tycker. Men när vänner blir fiender och vise versa är det svårt för någon att hänga med i svängarna.

Att hålla makten är svårt för det parti som gjort det till sin ideologi att förakta potentiella bundsförvanter. Regeringskrisen är långt ifrån över.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.