Italienarna kastas till vargarna när Lega vittrar nyval

Ledare Artikeln publicerades
De forna regeringskollegorna hade många teatriska utbyten under Contes tal. Miner, gester och personliga attacker haglade tätt under mötet i parlamentet.
Foto: Gregorio Borgia
De forna regeringskollegorna hade många teatriska utbyten under Contes tal. Miner, gester och personliga attacker haglade tätt under mötet i parlamentet.

Den Italienska premiärministern Guiseppe Conte tog till orda tisdags eftermiddag för att möta inrikesministern Matteo Salvinis krav på nyval.

Den Italienska premiärministern Guiseppe Conte tog till orda tisdags eftermiddag för att möta inrikesministern Matteo Salvinis krav på nyval.

Ståendes mellan ledarna för regeringskoalitionens två parter, Legas ledare Matteo Salvini och Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio, höll premiärministern ett nästan en timme långt avgångstal där han attackerade Salvinis illojalitet.

Conte beklagade att Salvini tagit konflikter inom regeringen ut i sociala medier och på offentliga partimöten. Attackerna har förstört sammanhållningen och har gjort regeringsarbetet omöjligt.

Contes avgick därför som premiärminister vilket nu ger presidenten Sergio Mattarella i uppdrag att sondera om en ny regering är möjlig. Salvini tror nog att ett nyval skulle ge honom mandatet att själv bli premiärminister, men detta läggs nu på is. Förra årets valresultat är dock inte mycket mer att jubla för. Den så kallade populistregeringen bildades trots motsättningar och att den nu fallit är föga förvånande, men att hitta ett alternativ kommer vara svårt.

Den största oppositionspartiet Demokratiska partiet har likt Lega fått ett uppsving i opinionen vilket gör att de också skulle vinna på ett nyval. Men möjligtvis driver föraktet mot Salvini och Lega inom oppositionen till att en annan koalition är möjlig med stöd från vänstern. Ett annat alternativ är att det högerpartiet Forza Italia, som har sett sitt stöd rasa det senaste året, kommer ställa sig bakom någon teknokratisk lösning.

Premiärminister Contes kritik av Salvinis agerande var svidande. Inrikesministern anklagas för att agerat utifrån personliga och partipolitiska intressen framför allmänhetens bästa. Att Salvini offentligt har kritiserat och undergrävt regeringens arbete kallade Conte för oseriöst och ansvarslöst. Att han försöker kringgå parlamentets arbetsprocesser och vädjande till folkets missnöje var respektlöst mot de politiska institutionerna och mot konstitutionen enligt Conte.

Salvinis agerande präglas av politisk opportunism. Med stora löften ingick han i regeringen men när opinionen förändrades började han elda på allmänhetens missnöje och försöka orsaka ett nyval.

En kris i den stora italienska ekonomi som kan väntas av situationen kommer med hög sannolikhet att vara ytterligare ett problem som tynger ner världsekonomin.

Om inte presidenten lyckas bilda en regering riskerar Italien att kastas in i en politisk och ekonomisk katastrof. Missnöjet inom Italien kommer bara växa med den förestående krisen. Något som Lega räknar med att vinna på. Men det är det Italienska folket som blir förlorarna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.