1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Irrbloss i gråzonen

Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom att inrätta en myndighet för psykologiskt försvar. Resultatet kan bli både högt och lågt.
Utredaren Anders Danielsson lämnar betänkande via videolänk till inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: Claudio Bresciani/TT

Hoten mot Sveriges säkerhet är fler än enbart väpnade invasioner. Nu föreslår en statlig utredning att Sverige inrättar en statlig myndighet för att bemöta psykologiska hot.

Myndigheten är tänkt att leda och samverka med det tiotal andra myndigheter och aktörer som har verksamheter som stärker eller påverkar landets psykologiska försvar. Att utbilda och samordna med olika organisationer inom statlig och civil verksamhet vad det gäller förståelsen av yttre hot och byggandet av försvarsvilja är troligtvis den viktigaste uppgiften som myndigheten kan få.

Tyngdpunkten är dock en annan. Anders Danielsson, som nyligen presenterade utredningen, betonar myndighetens reaktiva funktioner. Det är tänkt att om det sker informationskampanjer mot Sverige ska dessa besvaras.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Myndigheten ska tidigt upptäcka och bemöta ”otillbörlig” informationspåverkan. Detta låter enkelt men innehåller snarare en lång rad frågetecken. För att upptäcka tidigt ska myndigheten bedriva och stödja forskning på området och bevaka medieflöden. Den ska också kunna rikta FRA:s signalspaning för att tidigt hitta hot.

Uppdraget som myndigheten får gäller både att bemöta illegal och laglig aktivitet. Om hotet bryter mot lagen är det snarare en uppgift för MUST eller SÄPO och då är psykförsvaret inget mer än en separat varningsfunktion. I fall där det är lagligt men ändå ett hot är det värt att fråga om det verkligen är värt att använda spaningsresurser för att upptäcka och bemöta.

Hur försök till informationspåverkan ska ”bemötas” uppbådar ännu fler frågor. Samarbeten med medieföretag, etableringen av ”motberättelser”, diplomatiska kontakter och korrigering av falska uppgifter nämns som metoder av utredaren för detta bemötande.

quote
I fall där det är lagligt men ändå ett hot är det värt att fråga om det verkligen är värt att använda spaningsresurser för att upptäcka och bemöta.

Det är dock ytterst problematiskt att en myndighet ska ges sig in i debatter eller korrigera utsagor i medier. Sverige har fria medier som redan gör det. Om staten ska bedriva egna informationskampanjer bör det göras med stor försiktighet. Risken är att förhastade slutsatser och felaktiga tillrättavisanden snarare skadar förtroendet för svenska institutioner.

Informationspåverkan är svår att upptäcka och ännu svårare att svara på. Medier, nätet och politiken kryllar av påstående som kan klassas desinformation, lögner, fulspel eller genuina misstag. Att skilja på vad som är ”kampanjer” och vanliga svenskar som kommer med kritik har Sveriges regering redan visat sig dåliga på.

Ska myndigheten göra nytta kan den inte jaga irrbloss som aldrig kan fångas. Psykologisk beredskap behövs verkligen. Men hoten är i praktiken för många för att en enskild myndighet ska kunna göra mer nytta än skada.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Corona i Sjuhärad

Så mycket högre är dödstalen för Borås äldreomsorg

Under perioden mars-maj avled 117 personer enligt ny statistik.

Kultur

Emotionellt dynamisk diktning

Jila Mossaeds ”Åttonde landet” är poesi av hög klass där lyrikens kapacitet att förnya och fördjupa vår syn på livet

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.