Annons

Karin Karlsbro: Inte tid för EU att sluta sig

Vi har handeln med omvärlden att tacka för vad Europa är idag.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 2 juli 2022
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Handeln har varit viktig för EU, och bör även fortsättningsvis vara det.
Handeln har varit viktig för EU, och bör även fortsättningsvis vara det.Foto: Virginia Mayo

Fri, regelbaserad handel är bland det bästa som hänt världen. Det driver ekonomisk utveckling, skapar arbete och lyfter människor ur fattigdom vilket är grunden för demokratisk utveckling. Vi har handeln med omvärlden att tacka för vad Europa är idag. Men trots detta hörs nu allt fler röster i den europeiska debatten, även utanför de traditionellt handelskritiska vänsterleden, om att Europa ska klara sig själv.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Oroliga tider får inte bli ursäkt för ett Europa som sluter sig mot omvärlden. Tvärtom visar erfarenheten att vi måste samarbeta mer. Kanske är det just nu särskilt viktigt att komma ihåg att handel var det som till slut fick ett krigshärjat Europa att läka ihop. Fortfarande är det handeln som driver EU framåt med gemensamma regler för konsumenter och miljö. En gemensam handelspolitik som samlar musklerna av hela den europeiska marknaden gör oss till en avgörande spelare i världspolitiken.

Annons

Strategisk autonomi är ett begrepp som tagit allt större plats i den europeiska debatten under de senaste åren. Det är EU-språk för tanken om ett självständigt Europa, oberoende av omvärlden. Det är ett omdiskuterat begrepp, omfamnat av Frankrike, introducerat långt innan flertalet EU-länder bestämde sig för att vilja säga upp Ryssland som olje- och gasleverantör.

Europa måste tänka efter före istället för att bli tagna på sängen. Att vi inte ska tvingas pumpa in pengar i Putins krigskassa för att värma våra hem är självklart, att Kina inte ska få köpa upp all strategisk infrastruktur likaså. Men att därifrån dra slutsatsen att Europa bör eftersträva fullkomlig självförsörjning är oklokt

”Om vi på riktigt vill ta oss an de utmaningar vi står inför är lösningen absolut inte att sluta handla, tvärtom.”
Karin Karlsbro

“Trade needs democracy, and democracy needs trade” sa USAs handelsminister när hon förra året besökte Bryssel. Om vi på riktigt vill ta oss an de utmaningar vi står inför är lösningen absolut inte att sluta handla, tvärtom. Istället för att tala om strategisk autonomi borde vi prata om strategiska partnerskap - vem handlar vi med, och under vilka förutsättningar?

När ett expansivt Kina och ett hotfullt Ryssland krokar arm måste världens demokratier samarbeta mer. Vi måste handla med varandra. Jag hoppas att förhandlingarna med Australien och Nya Zeeland snart är i hamn och att det finns politisk vilja i EU att godkänna nya handelsavtal. Dessutom är det hög tid att åter börja diskutera ett handelsavtal med USA.

Att handla med demokratier som Taiwan, att ställa krav på att mänskliga rättigheter respekteras i produktionskedjan för importvaror och att prissätta koldioxidutsläpp för att låga klimatambitioner inte ska vara en konkurrensfördel, är viktigt i en modern handelspolitik.

Till sist måste vi bestämma oss om vi ska välja autonomi eller partnerskap för att ta tillvara Europas strategiska intressen. Det svenska ordförandeskapet i EU står för dörren. Från regeringen är det fortfarande påtagligt tyst. Handeln är grunden för det europeiska frihetsprojektet. Varken Europa eller omvärlden vinner på att vi isolerar oss.

Annons
Annons
Annons
Annons