GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Inte konstigt att unga väljare är mer höger

Kommer högervågen bland unga lösa framtidens regeringskriser?
Anela MurguzSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 9 september 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ungdomsförbundet MUF sätter upp valaffischer på Sergels torg i Stockholm. Både ungdomsförbundet och partiet har medvind bland yngre väljare.
Ungdomsförbundet MUF sätter upp valaffischer på Sergels torg i Stockholm. Både ungdomsförbundet och partiet har medvind bland yngre väljare.Foto: Fredrik Persson/TT

När Alliansen vann valet 2006 var det inte bara regeringsmakten de vann. De bröt också den socialdemokratiska makthegemonin som svensk borgerlighet bidrog till att upprätthålla med hjälp av sin oförmåga att samarbeta.

Det är smått ironiskt att skriva detta när det snart är dags för det första valet sedan Alliansens upplösning. Man är tillbaka på ruta ett. Och inte minst har liberala väljare beskrivit det som svårt att bestämma sig för vilket parti – i praktiken block – man ska rösta på när tre av fyra borgerliga partier accepterat Sverigedemokraterna som regeringsunderlag, och det fjärde borgerliga partiet ställt sig bakom Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Att Sverige kastats in i en osäker politisk tid blev tydligt under mandatperioden då misstroendeförklaringarna och regeringskriserna avlöste varandra. Men det är inte säkert att det kommer förbli så. Åtminstone inte om man frågar dagens unga väljare.

I SCB:s stora partisympatimätning för maj 2022 var Moderaterna största parti bland väljare i åldersgruppen 18-29 år. Denna trend har också påvisats i en opinionsundersökning som de lokala P4-kanalerna i väst nyligen gjorde tillsammans med Novus. Även bland förstagångsväljare i Västra Götaland är M det största partiet med 27,3 procent medan det är jämförelsevis sämre siffror för de övriga forna allianspartierna. Däremot är andelen osäkra väljare betydligt fler än i vanliga fall – 18,5 procent. Det finns med andra ord förmodligen en och annan borgerlig röst att plocka hem där också.

”Ältar man gamla förluster alltför länge riskerar man att inte se nya möjligheter.”

Men hur kommer det sig att många unga identifierar sig som höger? För det är ärligt talat märkligt, säger jag som genom åren förlorat mer än en vän på grund av att jag är höger.

Dagens unga kan av äldre generationer lätt uppfattas som politiskt korrekta, och det är allmänt känt att de håller vissa jämlikhets- och rättvisevärden högt. Värden som borde gynna de rödgröna partierna betydligt mer än vad som verkar vara fallet i dagsläget. Det kan lätt leda en till slutsatsen att dagens unga är mer vänster, men då underskattar man den genomslagskraft som alliansregeringen hade under sin tid vid makten.

Förutom att arbetslinjen tilltalar en generation som gärna gör rätt för sig har årets förstagångsväljare levt hela sina liv i en globaliserad värld. Det har inte bara gjort dem mer måna om klimatet och om människor bortom de egna nationsgränserna, utan också mer individualistiska och inriktade på att förverkliga sig själva. Alla värden är typiskt liberala.

Det bådar gott för framtiden. Men L, KD och i synnerhet M, är fullt upptagna med att försöka locka tillbaka manliga väljare som gått till SD genom åren. Ältar man gamla förluster alltför länge riskerar man att inte se nya möjligheter. De borgerliga partierna borde ta tillvara det stora potential som finns bland unga väljare.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.