Annons

Mikael Hermansson: Inte bara barnen som blir besvikna

Det är viktigare att regeringen lyssnar på Folkhälsomyndigheten än på besvikna tivoliägare.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 juni 2020
Mikael Hermansson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Slutjublat för i år: Liseberg är ett av nöjesfälten som drabbas av regeringens beslut om att hålla på 50-personersregeln i sommar.
Slutjublat för i år: Liseberg är ett av nöjesfälten som drabbas av regeringens beslut om att hålla på 50-personersregeln i sommar.Foto: Thomas Johansson/TT

Det kan knappast ha kommit som en chock för landets nöjesparker att den så kallade 50-personersregeln skulle kunna bli kvar över sommaren. Likafullt är det begripligt att måndagens besked av inrikesminister Mikael Damberg kommer att innebära svårigheter på många håll i Sommarsverige.

Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland får hålla stängt medan andra som Borås Djurpark, Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, och Furuvik till viss del hålla öppet. Regeringens beslut kommer att innebära stora ekonomiska förluster för företagen bakom gungorna och karusellerna, som får svårt att ta igen de väntade förlusterna utan vidare. För de tusentals unga som sett fram emot att få sommarjobba innebär det bortfall av små men välkomna inkomster.

Annons

Är det något som vårens och försommarens insatser för att möta coronapandemin har lärt oss så är det att det inte finns någon större förutsägbarhet kring smittspridningen. Inte heller finns det någon ”tidtabell” att luta sig mot när det går att förvänta sig att regler och rekommendationer ska ändras. Det mest relevanta i det läget är att stanna vid det som är känt, de mer basala råden att hålla avstånd, stanna hemma vid symptom och tvätta händerna noga och regelbundet.

Ena dagen kan reserekommendationerna ändras, vilket kritiseras från ett håll. Nästa dag kan de redan införda begränsningarna upprätthållas med större iver. Denna dubbla riktning på utvecklingen kan tas för ett inte obetydligt mått av inkonsekvens från regeringens sida. Men det finns andra andra jämförelser som lyfter fram det ibland svårbegripliga i valet av vad som hålls som relevant. Om nöjesfält anses för farliga för att tillåta folksamlingar större än 50 personer samtidigt, torde det vara minst lika farlig att vistas i såväl storköp som lågprislador, för att inte tala om alla dessa inomhusgallerior där kommersen står högst i kurs. Ett sådant exempel är Nordstan i centrala Göteborg där det dagligen vistas långt fler människor än på Liseberg även en varm sommardag

Att turistbranschens företrädare och lobbyister inte gillar beslutet, ska tas för vad det är. När exempelvis Visitas vd Jonas Siljhammar säger till TT att regeringen istället borde ha lyssnat på nöjesparkerna, blir det begripligt inom ramen för vad han beskriver som ”en otrolig besvikelse”. Detta och de inkonsekvenser som faktiskt blivit synliga till trots, finns det ändå anledning att acceptera att regeringen fattar sitt beslut mot bakgrund av råd från den enda relevanta expertmyndigheten i coronatider, nämligen Folkhälsomyndigheten.

Det råder väger tyngre än turistbranschens och tivoliägarnas besvikelse.

Annons
Annons
Annons
Annons