Annons

Insats för demokratin

Sverige har stigit i graderna på senare år inom den militära delen av EU-samarbetet. Lyckade operationer med franska elittrupper i Kongo-Kinshasa och Liberia liksom det fredligare uppdraget i Kosovo har gjort att svenska soldater fått ett gott renommé.
Ledare • Publicerad 11 november 2008

Det var därför som Sverige tilldelades ledartröjan för snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup mellan januari och juni i år. Vår status borde också ligga bakom att ÖB Håkan Syrén nyligen valdes till näste ordförande för EU:s militärkommitté.

Det förtroende som försvaret byggt upp vill dock socialdemokraterna och miljöpartiet rasera. Partierna vill inte längre att vi ska leda Nordic Battlegroup nästa gång det blir aktuellt, år 2011.

Annons

Trots att det var s som godkände den första styrkan. Plötsligt har man kommit på att det blir för dyrt att ha en styrka stående i ett halvt år. 1,2 miljarder kronor kostade det under årets första halvår.

Därmed inte sagt att styrkan var overksam. Det har gjorts rekognosceringar för eventuella insatser i Afrika bland annat. Som vanligt när det gäller EU och militära insatser har de 27 medlemsländerna inte kunnat enas om huruvida man ska skicka patruller till Kongo, Somalia eller Sudan. Men hur det blir nästa gång vi agerar vaktpost är det ingen som vet.

Men att hjälpa militärt handlar mindre om status och prestige och mer om internationell solidaritet. Om det inte finns någon säkerhet på marken är det omöjligt för biståndsorganisationer att agera. Militära insatser blir en förutsättning för att få in mat och nödvändiga hjälpmedel.

Det har även höjts röster från v och ledande socialdemokrater att Sverige ska dra sig ur Afghanistan när säkerhetsläget nu förefaller att förvärras. Helgens båda beskjutningar av militärkonvojer kommer säkert att följas av fler.

I ett sådant läge hade det förstås varit enkelt att dra sig tillbaka innan fler får sätta livet till utöver de två som dödades av en mina för tre år sedan.

Istället vill regeringen skicka ytterligare hundratalet man och dessutom placera ett Herculesplan på flygplatsen Mazar-e-Sharif. Med fler soldater på plats kan man både garantera ett bättre skydd för lokalbefolkningen och få fler händer för att bygga upp isolerade byar.

Det handlar om att sprida demokrati och medmänsklighet, men även om att dra sitt strå till stacken i det internationella samfundet.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons