Ingen fart på festen när ingen är riktigt nykter

Kortledare Artikeln publicerades
Finansminister Magdalena Andersson och Liberalernas förre partiledare Jan Björklund vid ett tillfälle då det var både fest och dans. Här har de båda intagit dansgolvet i Gyllene Salen vid Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finansminister Magdalena Andersson och Liberalernas förre partiledare Jan Björklund vid ett tillfälle då det var både fest och dans. Här har de båda intagit dansgolvet i Gyllene Salen vid Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Det vill sig inte med budgetfesten i år. Det mesta är klart på förhand och stämningen blir därefter.

Tre oppositionspartier, tre budgetförslag på samma dag. Festligt – men inte festligare än att finansminister Magdalena Andersson (S) tyckte att Moderaternas och Sverigedemokraternas budgetförslag smakade som en ”giftcocktail”. Smaklökarna var kanske inte så pigga efter att hon själv blandat till en busgrogg där både familjeveckan och friåret 2.0 tog ut alla andra smaker.

Moderaterna kom till sin fest utan att ha blandat i förväg: Kommunerna får själva göra mixen och får 7,5 miljarder mer i generella bidrag. På det hela ett bra initiativ. Satsningen finansieras dock av höjd moms på livsmedel, så snacksen till drickat blir dyrare.

Men festen vill sig inte riktigt i år när ingen vill eller ens kan dansa. Regeringen får igenom sin budget efter att ha kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna. Inte ens om M, KD och SD bjuder in Vänsterpartiet till ett eget party, vilket inte kommer att hända, blir det lika kul som förra gången. Och utan chans att få igenom en budget får det konservativa blocket vackert nöja sig med att äta köttbullsluncher ihop och låta allt mer lika.

Gå hem, Politikersverige! Du är full.

När kommer den stora tillnyktringen?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.