Stefan Eklund: Inga fler artikelkommentarer men dialogen lever
Nu stänger Borås Tidning kommentarsfälten på bt.se. Jag anser fortfarande att dialogen med våra läsare är en av våra viktigaste funktioner i ett digitalt nyhetslandskap men artikelkommentarerna är uppenbarligen inte den rätta vägen att gå.
Orsaken är enkel. De är för få och motiverar därmed inte den kostnad och administration de för med sig.
Vi får betydligt mer reaktioner på vår journalistik via Facebook. Den möjligheten kommer att kvarstå. Vi kommer att satsa mer på livechattar i aktuella ämnen. I vår liverapportering finns möjligheter till läsarkommentarer. Insändare och debattartiklar kan givetvis fortfarande innehålla frågor och åsikter om BT.
BT är inte första morgontidning att stänga ner kommentarsfälten. Dagens Nyheter gjorde exempelvis nyligen samma sak.
Möjligheten att kommentera artiklar har aldrig blivit den succé alla tidningshus hoppades på. Tonen är oftast för hätsk för att en meningsfull dialog ska uppstå (ett problem som även gäller Facebook-kommentarer). Inte ens när kraven på att identifiera sig infördes för några år sedan skedde en positiv utveckling.
Så nu är det snart historia. Onsdagen 26 april stängs kommentarsfälten på vår sajt ner för gott.
”Så nu är det snart historia. Onsdagen 26 april stängs kommentarsfälten på vår sajt ner för gott.”
Synen på läsarnas roll i journalistiska processer har förändrats kraftigt sedan den digitala journalistiken slog igenom. På papperstidningstiden, det får man ändå erkänna, var viljan att lyssna på läsarna ofta begränsad. De läsare som ville göra sig hörda hade små möjligheter att lyckas. Idag kan alla göra det. Det har tvingat medierna till en välbehövlig ödmjukhet men också skärpt kraven på vår professionalism. Idag är svensk journalistik bättre än någonsin. Det har absolut med nämnda utveckling att göra. Det finns inget utrymme för misstag längre och det är bra.
Men hur mycket ska läsarna släppas in i det journalistiska arbetet? Där varierar svaren. Jag tror att det har en del med varje mediehus självbild att göra. Dagens Nyheter, Sveriges största morgontidning, har gott självförtroende. Nyligen lanserades ett slags manifest för tidningen under rubriken ”För en upplyst värld”, där DN:s journalistik beskrivs som ”en ledstjärna” i strävan mot en bättre värld. Pretentiöst är väl bara förnamnet i sammanhanget. Och idén om läsardialog finns inte med i manifestet.
Som kontrast kan man ta en titt på digitala tidskriften Kvartals marknadsföring; ”Journalistik utan pekpinnar”, som det heter där. Chefredaktören Jörgen Huitfeldt skrev i ett nyhetsbrev för en tid sedan om hur den bästa journalistiken görs ”med publiken”. Huitfeldt menar att Kvartal i just synen på publiken skiljer sig från bland annat DN (där Huitfeldt själv är gästkrönikör, för övrigt) genom att man inte vill ”upplysa” eller ”uppfostra” sina läsare.
Man vill hellre göra journalistik i samarbete med publiken eftersom ”den ofta är bäst skickad att ge oss uppslag, insikter och många gånger också skriva de texter vi publicerar. Det vore ju dumt av oss att inte använda vår publik på det sättet när den förmodligen är Sveriges smartaste. Varför? Jo, för att den består av personer som tänker själva.” Det sista citatet följs av en uppmaning att prenumerera på Kvartal.
Jag lockas egentligen inte av någon av nämnda strategier, DN:s självtillräcklighet eller Kvartals förmenta folklighet (som ligger nära de starka konservativa politiska strömningar vi ser idag).
Jag placerar hellre Borås Tidning mitt emellan. Vi vill veta vad våra läsare tycker om vår journalistik och vi är intresserade av alla tips vi kan få. Men vi är också stolta över vårt journalistiska hantverkskunnande. Det skänker vi inte bort för att genom smicker locka nya prenumeranter.