Annons

Infrastrukturen får inte hamna i fel händer

Kinesiska storföretag portas från Sveriges 5G-nät. Men hotet är större än bara teoretiska bakdörrar.
Ledare • Publicerad 25 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
De senaste fem åren har den kinesiska staten gett omfattande stöd till utvecklingen av 5G-teknik.
De senaste fem åren har den kinesiska staten gett omfattande stöd till utvecklingen av 5G-teknik.Foto: Mark Schiefelbein

Sedan årsskiftet har Sverige en lag som kräver att aktörer som kan få kontroll över kritisk infrastruktur ska granskas av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen (Säpo). De har pekat ut Kinesiska storföretag som ZTE och Huewei som en del av landets fientliga verksamhet mot Sverige och att de därmed behöver behandlas därefter. Som följd har Post- och telestyrelsen (PTS) beslutat att förbjuda utrustning från teknikföretagen vid byggandet av femte generationens mobilteknologi, 5G, i Sverige.

Sverige är långt ifrån det enda landet som insett att den tekniska infrastrukturen inte bör kontrolleras av en diktatur som gjort sig känd för att kartlägga, spionera på och fängsla såväl sina egna som andra länders medborgare. Andra länder har dock varit försiktigare med att stöta sig med Kina och försökt lägga hinder eller blockera teknikföretagen utan att peka ut Kina som ett hot.

Annons

Svenska myndigheter har dock äntligen börjat tala klarspråk. Kina bedriver cyberspionage – ”Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5G-nät byggs”, skriver Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande efter beskedet från PTS.

Kinesiska utrikesdepartementet har reagerat starkt på beskedet att kinesiska företag utesluts. De hotar nu att införa sanktioner mot länder som inte vill anlita dem till att bygga telenätet. Svenska Ericsson har särskilt pekats ut som sårbart för repressalier. De har mycket verksamhet i Kina och samarbetar också med Huewei, som samtidigt är dess största konkurrent om 5G-kontrakt.

”Att svenska myndigheter nu värnar infrastrukturens integritet är ett stort steg i rätt riktning. Men det här är ett mer långsiktigt problem i ett globalt kalt krig där Kina försöker vrida kontrollen över nätet ur västliga demokratier.”

Kina sätter mycket av sin prestige på 5G-byggandet. Det är en del av en bredare nationell strategi för att dominera den tekniska utvecklingen. I den 13:e femårsplanen som gällt 2016-2020 pekade det Kinesiska kommunistpartiet ut informations- och mobilteknologi som av högsta prioritet för sin industripolitik.

Under det senaste decenniet har ZTE och Huewei fått pengar och politisk hjälp av den kinesiska staten för att kunna komma ikapp västliga företag teknologiskt och prisdumpa för att ta marknadsandelar – något som på många håll i världen varit en väldigt framgångsrik strategi.

Västvärlden har gjort sig beroende av en diktatur med globala maktambitioner. Att svenska myndigheter nu värnar infrastrukturens integritet är ett stort steg i rätt riktning. Men det här är ett mer långsiktigt problem i ett globalt kalt krig där Kina försöker vrida kontrollen över nätet ur västliga demokratier.

De kan inte behandlas som vilken handelspartner som helst utan behöver tas för den diktatur som Kina faktiskt är. Handeln med varor skapar välstånd men behöver ske på rätt villkor.

Sverige kan inte låtas sig skrämmas av hotfulla diplomater. Förhoppningsvis blir myndigheternas klarspråk en förebild för andra länder att ta efter.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons