I skuggan av varslen

Borås kommunbudget för år 2009 har döpts till ”Borås i hållbar tillväxt”.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2008

Om ordet ”hållbar”, som anspelar på klimatdebatten, byts mot ”försiktig” hamnar man också nära sanningen. Det är verkligen ingen yvig budget med stora satsningar som sexpartimajoriteten presenterar, tvärtom.

Samtidigt är det lätt att förstå att kommunstyret vill hålla igen på utgifterna när man sett budgetmarginalen krympa med 60 miljoner kronor bara sedan i våras. Det slutgiltiga resultatet på 100 miljoner understiger faktiskt den budgetmarginal om två procent som man enats om.

Det är förstås finansoron, lågkonjunkturen och de många varslen som färgat budgeten för nästa år. Oron på nationell nivå smittar av sig och utan tvekan är det så att Volvos varsel även kommer att få genomslag i Borås. Vanligtvis går det här att hårt kritisera de borgerliga, vägvalet och miljöpartiet för att vara för försiktiga med skattesänkningar, men i år går det att finna större förståelse för avvägningen.

Men kritiken mot alltför stor försiktighet kan gott stå kvar. I BT kritiserar kommunalrådet Ulrik Nilsson i vaga ordalag att kommundelarna ansvarar för drift och finansiering av sina egna skolor. Så varför läggs inte mer energi på att komma bort från den ordningen? Tillskottet av medel till förskolan och grundskolan är också relativt blygsam, 10 miljoner kronor extra vardera. Det verkar handla mer om att hantera verksamheten än att utveckla den. Positivt är dock att kundvalsmodellen äntligen genomförs. De äldre får större frihet och omsorgen kan anpassas bättre till individen. Om det dessutom kan leda till lägre kostnader är det en extra bonus.

På ett område, kollektivtrafiken, lovas dock onödigt mycket. Det ska införas ungdomsrabatt, fria resor klockan 10-14 och enhetstaxa, men det är endast ungdomarna som med säkerhet kan räkna med sin rabatt. De andra två löftena beror på kommunens finanser och kommer eventuellt att införas i augusti. En svekdebatt väntar här runt hörnet om lågkonjunkturen, som väntat, gör att majoriteten inte klarar av att genomföra alla sina löften.

Det bestående minnet av årets budgetpresentation är dock att Ulrik Nilsson och Morgan Hjalmarsson inte klarade att sitta vid samma bord när s och v presenterade sina skuggbudgetar. Ett sådant skådespeleri ger inte något speciellt seriöst intryck.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.