Annons

I Matlandet Sverige måste det vara omöjligt att köpa oxfilé för 89 kronor kilot

Matlandet Sverige upphör inte att fascinera och förskräcka. Ena dagen faller stjärnorna över svenska krogar – för tillfället finns det 13 restauranger som delar på 15 stjärnor i Michelinguiden.
Ledare • Publicerad 13 mars 2014

Andra dagen säljer Ica 20 ton buffelkött som oxfilé. Ica Maxi i Borås sålde 1,8 ton av köttet till ett pris som borde ha fått såväl den ansvarige handlaren som den medvetne konsumenten att instinktivt känna tuggmotståndet öka. Men icke. Trots ökat kvalitetsmedvetande och trots nya goda vanor – den senaste är att kärna sitt eget smör till surdegsbrödet och den hemstoppade korven – så förblir det svenska prismedvetandet svagt. Bra mat är inte gratis. Fatta det!

Svenska folket har lärt sig att äta ute. Restaurangbranschen växte med drygt 8000 jobb 2012. Men svenska politiker har svårt att lära sig att bra skolmat kostar mer om den ska smaka. Vi är fler än intresseorganisationen Skolmatens vänner som hoppas att politikerna ska ta den på allvar i valet i höst. Servera hellre satsningar än valfläsk.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons