GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nadim Ghazale: I ett välfungerande samhälle hade integrationsprojekt inte behövts

Att integrationsprojekt existerar säger något om hur segregerat samhället har blivit. Ändå är det bra att de finns.
Nadim Ghazale
Gästkrönika • Publicerad 18 september 2022
Nadim Ghazale
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ledarsidans gästkrönikör Nadim Ghazale har vid några tillfällen besökt integrationsprojektet på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. Här föreläser han om integration för elever på IM-programmet och samhällsvetenskapsprogrammet.
Ledarsidans gästkrönikör Nadim Ghazale har vid några tillfällen besökt integrationsprojektet på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. Här föreläser han om integration för elever på IM-programmet och samhällsvetenskapsprogrammet.Foto: Evelina Segerqvist

Det måste sägas igen: Integration är ett måste för ett tryggt Sverige i framtiden. Bristen på integration leder till motsatsen och vi ser nu var vi står och hur det går när den brister. Grunden för integration är en gemensam spelplan, regler och språk, men också att vänja sig, respektera, förstå och tolerera varandra. Det kan bara hända om vi möts.

Dagens krönikör

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare och Boråsambassadör 2020.

Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har under några år drivit ett integrationsprojekt som är unikt. Projektet ämnar föra samman elever från samhällsprogrammets beteendeinriktning och introduktionsprogrammet på skolan, och därmed främja möten mellan unga vuxna som sannolikt annars aldrig hade träffats eller utvecklat någon slags relation.

Tingsholmsgymnasiet skapar förutsättningar för det som försvunnit i stora delar av samhället och det är viktigt av flera skäl. Men det är också sorgligt att det nu behöver skapas projekt för att människor som bor i samma stad men växer upp i olika världar ska träffas. När jag växte upp skedde det där spontant, naturligt och omedvetet. Integrationen liksom bara pågick genom vardagliga möten i bostadsområdena, under skoltid, efter skoltid eller genom föreningsidrotten.

Den tiden är förbi. Idag är vi bostadssegregerade, skolsegregerade, kulturellt segregerade, religiöst segregerade och tyvärr har även föreningslivet blivit segregerat. I tider av utbredd segregation där tillfällena för folkgrupper att mötas naturligt har minskat, framstår projekt som detta direkt avgörande. Även om det kan råda en allmän projekttrötthet hos inblandade parter som oftast beror på kortsiktigheten och kostnaden för projekten, måste vi ändå fortsätta försöka.

”Jag är, precis som många andra, själv en produkt av liknande projekt men på min tid kallades det inte för något projekt.”
Nadim Ghazale

Berättelsen om den välintegrerade och välfungerande invandraren är så underberättad och innehåller så många centrala komponenter, aktörer och nycklar som vi borde lära av och praktiskt utöva att någon egentligen borde skriva en bok eller göra en tv-serie om det. Om folkrörelsen som gjorde oss till folket, med fokus på vad som funkade. Den berättelsen borde ljuda betydligt högre än den om den dysfunktionella motsvarigheten, av den enkla anledningen att vi är monumentalt många fler. Det vet alla som inte bor i sitt eget huvud, sin egen håla eller på twitter.

På Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn skapas förutsättningar för fler sådana berättelser. Därför värmde det väldigt mycket i mitt samhällsengagerade hjärta när jag besökte mitt gamla gymnasium och fick se vad som händer där. Jag önskar att projektet både får fortgå men också yngla av sig och inspirera fler. Det räckte att titta på hur eleverna valde att sätta sig i jämförelse med andra föreläsningar jag håller för att se att det verkar fungera.

Jag är, precis som många andra, själv en produkt av liknande projekt men på min tid kallades det inte för något projekt. Det ska det i den bästa av världar heller inte behöva kallas. Men nu när vi inte lever i den världen är just projekt som detta nödvändiga för att kanske kunna bädda för en framtid utan.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.