I demokratins tjänst

Börje Salming och Ingemar Stenmark gör det, liksom basketstjärnan Jonas Jerebko.
Ledare • Publicerad 8 mars 2010

De försöker, i olika roller, att få folk att gå att rösta. Hockeylegenden Salming och pisternas betvingare Stenmark ställer sig bakom det nybildade Norrlandspartiet vars huvudfråga är att mer resurser ska få stanna uppe i Norrland. Jerebko försöker locka förstagångsväljare.

Salmings och Stenmarks engagemang som röstmagneter är positivt, men Jerebkos uppdrag känns likväl som mer betydelsefullt. Fler unga med stjärnstatus borde följa Kinnasonens exempel och verka i demokratins tjänst.

Detta särskilt som det är ovanligt många unga som har chansen att rösta i höstens riksdagsval (497.000) och att förstagångsväljarna i allmänhet är mindre röstbenägna än gemene man (82 procent röstade år 2006, för förstagångsväljarna var siffran 76 procent).

Norrlandspartiet är även ett exempel på att det lokala och regionala engagemanget lever. Ett 60-tal partier har anmälts till valet 2010, merparten på lokal eller regional nivå. Västra Götaland är klent representerat, undantaget göteborgska Vägvalet som bildades i protest mot vägavgifterna runt Göteborg.

Missnöje med de styrande är en orsak bakom lokalpartier. Viljan att bryta ett långvarigt maktinnehav är en annan allmän orsak. Exemplets makt är en tredje, nya partier i en kommun underlättar bildandet av partier i grannkommunen.

De spirande partierna är bra för demokratin, de verkar vitaliserande och utgör en ventil för folkligt missnöje.

Protester mot fastvuxna maktstrukturer, vilket särskilt kan drabba små kommuner, vittnar dock om ett annat demokratiskt dilemma. Nämligen att det finns för få goda kandidater som kan bära upp partierna.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.