unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Johanna Grönbäck: I dag är tryggheten falsk

LO sa under fredagen ett samfällt nej till att modernisera arbetsrätten. Men arbetsmarknaden går allt mer i otakt. Därför behöver regelverket ändras.
Turordningsreglerna är numera inte mycket mer än ett förhandlingskort i avtalsrörelsen.
Turordningsreglerna är numera inte mycket mer än ett förhandlingskort i avtalsrörelsen.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

På gatorna syntes både bil och häst och vagn. Under flera års tid samsades de två färdsätten på gatorna, innan bilen slutligen tog över ekipagets roll. Långsamt förlorade många kuskar, mockare, smeder och hästuppfödare sina jobb. Nya jobb kom istället att hittas på bensinmackar, bilhandlare och biltillverkare. Omställningen skedde i varsam lunk.

Om skribenten

Johanna Grönbäck

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Tiden var en annan, men fenomenet närapå tidlöst: Gamla jobb försvinner, nya tillkommer. Innovationer, effektiviseringar och omprioriteringar gör att arbetsuppgifter som var självklara i går är borta och ersatta med nya i morgon.

Det som särskiljer den här tiden är takten. Det går allt fortare. Tiden för omställning krymper. Det gäller för såväl företag som arbetstagare. Den digitala utvecklingen är en förklaring, den globala ekonomin en annan. Den som inte hänger med i utvecklingen, är snabbt helt och hållet ute.

Det är därför frågan om en moderniserad arbetsrätt, och däri anställningsskyddet, är viktig. För lagstiftningens påstådda trygghet är i mångt och mycket falsk.

Det företag som i dag inte kan ställa om snabbt, riskerar förlorar sina marknadsandelar till andra, i landet eller världen, som är mer nytänkande eller åtminstone snabbare. För den långsamma finns risk för neddragningar eller nedläggning. Inte ens en etablerad företagsjätte som Kodak var en garant för trygghet, när teknikvärldens snurrtakt ökade åkte världens då största filmtillverkare ut och dess jobb likaså.

quote
Höga kostnader för uppsägningar innebär höga risker vid nyanställningar. Skulle det istället bli lättare att hitta nytt jobb behöver det inte vara lika illa att bli av med ett annat. Det gällde för kusken då och det gäller för de flesta i dag.

Inte heller i de mindre drastiska fallen är las trygghet att lita på. Även den tillsvidareanställda med lång anställningstid riskerar uppsägning vid arbetsbrist om hon saknar tillräckliga kvalifikationer för de tjänster som blir kvar efter neddragningen. Idén om ”sist in, först ut” finns i lagboken, men är i själva verket ofta redan omförhandlad i de kollektivavtal som är slutna mellan fack och arbetsgivare och som täcker merparten av svensk arbetskraft. Att las turordningsregler i debatten ändå försvaras av facket handlar mer om förhandlingskort än om trygghet för de anställda.

En trygg arbetsmarknad är en på vilken man kan få jobb. För det behöver arbetstagaren ha kompetens och vara beredd på att lära nytt. För det behöver arbetsgivaren kunna ställa om och våga anställa även det mer osäkra kortet. Där har tyvärr dagens las motsatt effekt. Höga kostnader för uppsägningar innebär höga risker vid nyanställningar. Skulle det istället bli lättare att hitta nytt jobb behöver det inte vara lika illa att bli av med ett annat. Det gällde för kusken då och det gäller för de flesta i dag.

Därför är frågan om en moderniserad arbetsrätt, som ger riktig trygghet på arbetsmarknaden, viktig. Och större än vad debatten ibland ger sken av