Nadim Ghazale: Hur väl preppad är mannen för en kris, egentligen?
Att förbereda oss inför externa kriser är vi bra på. Av rädsla för ryssen preppar männen med vevradio, stormkök och vattenreningstabletter. Familjen ska skyddas och överleva om kriget kommer. Men vem skyddar familjen mot dina inre demoner? Hur väl preppade är vi för personliga kriser?
Nadim Ghazale
är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare och Boråsambassadör 2020.
Män begår oftare självmord än kvinnor och varför är den stora frågan. Är det sociala, psykologiska eller biologiska faktorer? Är det höga krav, synen på maskulinitet eller den manliga självbilden som är orsaken? Är det att många män upplever en stor press att vara "starka" och att inte visa känslor eller svaghet? Är det så att män utsätts för högre stressnivåer i sina relationer eller yrken som bidrar till ökade mentala problem? Frågorna är många men svaren är få.
Vi vet att män oftare är isolerade och ensamma. Saker som kan leda till depression och ångest och som obehandlat kan leda till en kris som resulterar i självmord.
En annan faktor är bristen på tillgänglig hjälp och stöd för män som kämpar med mentala hälsoproblem. Många män känner sig obekväma med att söka hjälp eller att prata öppet om sina känslor. Allt detta i kombination med ett sämre socialt skyddsnät bidrar nog till den dystra statistiken.
Men en sak är klar och det är att män och självmord är en tragedi som pågår. Det kan vi aldrig prata för mycket om. Det är många som gått igenom både mediadrev och kriser och skillnaden i hanteringen är monumental. Där har vi oftare sett kvinnorna träda fram i olika medier såsom Nyhetsmorgon, DN, SVT och stirrat kritiken, hatet och stormen i vitögat. Margaux Dietz är det kanske tydligaste exemplet på detta.
Hon har i flera månader inte kunnat visa sig på sin arbetsplats (sociala medier) utan att sköljas över av spott och spe och uppmaningar om att avsluta sitt liv.
Så den tragiska överrepresentationen av män och självmord är ett faktum som har blivit alltmer uppenbar de senaste åren.
”Men vem skyddar familjen mot dina inre demoner?”Nadim Ghazale
Enligt statistik från Världshälsoorganisationen (WHO) är självmord den ledande dödsorsaken bland män under 50 år i många länder. I Storbritannien begås 75 procent av alla självmord av män, och i USA är det fyra gånger mer sannolikt att en man tar sitt eget liv än en kvinna. I Sverige under 2021 var det 1505 människor som tog sitt liv. 1058 av dem var män.
Detta är en djupt problematisk trend som inte bara kräver omedelbar uppmärksamhet och åtgärder. Den kräver förändringar på oss som grupp. Män jag känner som gått igenom svåra personliga kriser och tagit sig igenom den vittnar om vikten av stöd. Från manliga bröder, vänner, kollegor eller chefer. Jag skriver manliga för just det uppges vara en framgångsfaktor.
Vem har du när du faller?
Vem är du när din bror eller kompis faller?
Hur väl preppad är du för en kris, egentligen?
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.