Hur ska mp rädda Volvo?

Västra Götalandsregionen lade i dag fram sin miljöstrategi för de kommande åren.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2008

Minskad användning av fossil energi står naturligt nog i centrum. Stadsbussar drivna på biogas och mer godstransporter på Göta älv och Vänern är två verktyg för att nå dit. I de sex fokusområden som läggs fram för att skärpa miljöinriktningen ingår även effektivare energianvändning i lokaler och bostäder och ökade satsningar på att utvinna energi ur jord, skog och vind.

Det är både bra och nödvändigt att vi strävar mot ett mindre beroende av fossila bränslen. Speciellt positiv är viljan att lägga över flera godstransporter från väg till vatten. Transportsektorn står för en ansenlig mängd av Sveriges totala utsläpp av koldioxid, vilket i och för sig hänger samman med vårt stora beroende av rena energikällor som kärn- och vattenkraft. På samma gång är det viktigt att se helheten i klimatdebatten och inse att Sveriges bidrag till klotets växthusgaser ligger på några få promille.

Priset för att minska utsläppen av växthusgaser får inte bli hur högt som helst. Det är värt att tänka på när Volvo tvingas varsla tusentals personer och s flitigt kritiserar regeringen för frånvaron av åtgärdspaket, samtidigt som Mona Sahlin aviserar tätare samarbete med miljöpartiet.

Ekvationen går inte riktigt ihop, något som folkpartiledaren Jan Björklund också påpekade i söndagens partiledardebatt. Miljöpartiet är riksdagens mest bilfientliga parti. Deras mål är att minska bilåkandet och bilförsäljningen. I deras senaste skuggbudget föreslås bland annat höjda bensinskatter med två kronor per/liter de närmaste tre åren.

På senare tid har det framgått med all önskvärd tydlighet hur beroende Västsverige är av bilindustrin och dess underleverantörer. Vilken påverkan kommer samarbetet mellan s och mp att ha på biltillverkningen i Sverige?

Det är inte så konstigt att delar av LO-familjen och den elintensiva industrin är minst sagt skeptiska till en sådan regeringskonstellation. Sverige har mycket att tjäna på att utveckla miljövänliga bilar och miljövänlig energiutvinning, men inte på att straffbeskatta tung industri och bilister.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.