Hoppet växer för Irak

Den amerikanska invasionen av Irak såg under en tid ut att bli decenniets stora utrikespolitiska misstag. Anfallet kom efter felaktig information om massförstörelsevapen och stöd till internationell terrorism. Saddam-regimen störtades visserligen ganska snabbt, men bara för att lämna plats för kaos, död och våld.
Ledare • Publicerad 15 september 2008

Landets förfärliga tillstånd skildrades i tidningar och på TV. Hård och välförtjänt kritik riktades mot Bushadministrationen. Många menade att det omöjligen kunde bli bättre och från vänster till höger kom krav på att trupperna skulle tas hem. Men Bush gjorde precis tvärt om och skickade fler soldater till Irak.

Det får vi trots allt vara tacksamma för idag. Innan upptrappningen i början av 2007 dödades omkring 3.500 irakier varje månad, nu ligger dödstalet på omkring 500 per månad. Det är självfallet fruktansvärt att så många människor fortfarande blir offer för det meningslösa våldet. Men då ska man samtidigt ha i minnet att mellan 3.400 och 5.200 irakier dödades varje månad av Saddamregimen under dess 24 år vid makten. Tyvärr får vi inte se eller höra lika mycket om dessa framsteg som vi tidigare informerades om alla nederlag.

De lugnare förhållandena har dock gett irakierna tryggare familjeliv, rikare fritid och bättre ekonomiska förutsättningar. Den irakiska ekonomin väntas växa med sju procent under 2008. Mycket talar för att detta bara är början på en boom. Under åratal av sanktioner tvingades irakierna använda sin fantasi och kreativitet för att hushålla med knappa resurser.

I hus och på gator ser man nu massor av finurliga innovationer och uppfinningar. I ett lugnare och mer öppet land kan detta nytänkande leda till stora ekonomiska framgångar.

Det finns fortfarande stor anledning att kritisera Bushadministrationens intåg i Irak. Men det finns numera också goda skäl att berömma samma administrations uthållighet och tillförsikt sedan man väl gått in. Det må låta paradoxalt, men det är nog smart för en blivande president, demokratisk eller republikansk, att fullfölja Bushs Irakpolitik.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.