1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hongkongs frihet sjunger på sista versen

Hongkong har gång på gång tvingats dra tillbaka eller skjuta upp säkerhetslagar och antidemokratiska reformer när de möts av massiva demonstrationer. När coronaviruset gjort det svårt att protestera och omvärlden fokuserar på annat slår man till.
Förra årets protester fick gott om mediebevakning. När många kriser sker samtidigt försvinner det lätt nyhetsflödet.
Foto: Kin Cheung

Under torsdagen röstade Kinas parlament igenom en ny lag med udden riktad mot Hongkong. Lagförslagen möjliggör för Kina att straffa vad de kallar terrorism, separatism och omstörtande verksamhet. De börjar gälla i september, lagom till val i staden.

Kinesiska statsmedier hymlar dock inte med att regimen anser att demokratirörelsen och demonstranter ska betecknas som landsförrädare. Det är inte en liten grupp. Uppåt niotusen personer har arresterats det senaste året vid protester. Deltagandet vid demonstrationerna har legat på flera tiotal tusen och vid de största deltog hundratal tusen Hongkongbor.

Om lagen implementeras är det inte långsökt att se hur demokratiaktivister och de som vill se mer självständighet klassas som omstörtande verksamhet. Fastlandskinas polis kan börja vara aktiv i staden och sätta Hongkongs medborgare i kinesiska fängelser. Opposition blir omöjlig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

USA:s kongress har röstade efter att säkerhetslagarna blev kända att Hongkong inte längre kan anses vara självständig. Den separata rättsordning som funnits har gett staden fördelar i handelsavtal och friheten från kommunistregimens inflytande har lockat till sig företag och investeringar. Går Kina vidare med lagarna kommer världens ekonomi och handel att förändras i grunden.

Hongkongs frihet har varit en viktig motor i Kinas ökade välstånd och i handelskontakterna med omvärlden. Att förstöra detta kommer att kosta, men kommunistregimen är inte rädd för yttre fiender i väst. Utan för sitt eget folk.

Likt med kidnappningen av publicister som Gui Minhai, fängslandet av Tibetaner och Uigurer som varit utomlands och de ökade mängden hot mot Taiwan handlar konflikten i Hongkong om att hålla ihop Kina under partiets järnstyre. Opposition från grupper som vill vara självständiga hotar att inspirera de andra. De förföljda demokraterna i Kina kanske får större genomslag om regimens makt kan ifrågasättas.

USA sätter handelshinder för Hongkong och Storbritannien lovar möjlighet till medborgarskap för de över trehundratusen Hongkongbor som har ett särskilt pass sedan den brittiska kolonialtiden.

Behovet av Kina som handelspartner är enormt. Särskilt när flera kriser sker samtidigt. EU förhandlar om ett ekonomiskt avtal med Kina och skulle helst slippa det här. Men frågan är om vi i västvärlden kan leva med den värld vi ser växa fram.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Bil körde in i ladugård – föraren gick i väg

En bil ska under dagen ha kört in i en ladugårdsvägg i Dalstorp. Efter olyckan ska föraren – av oklar anledning – lämnat både bilen och platsen.

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.