1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pär Holmgren: Jag tror att Farage har fel, men …

Jag förstår att valet av Nigel Farage som första intervjuobjekt skapade kontrovers. Men som folkvalda EU-parlamentariker måste vi värna debatten.
Nigel Farage – inte jordens grönaste politiker direkt. Här i samtal med miljöpartisterna Alice Bah-Kuncke och Pär Holmgren.
Foto: Joakim Söder

Nu kan ni se både undertecknad och Alice Bah Kuhnke i TV-rutan igen med en egen youtube-kanal. I vår nya politiska talkshow “2022” kan den som vill få de senaste nyheterna från EU-politiken och en inblick i de rum där EU:s beslutsfattande sker.

En tredjedel av Sveriges lagar beslutas i Bryssel. Trots det har de stora svenska medierna få korrespondenter i Bryssel om man jämför med andra EU-länder. Att den förda politiken många gånger inte når ut till väljarna och granskas är ett demokratiskt problem.

Vi politiker kan självklart inte ersätta det granskande arbete som är journalistikens uppgift men vi hoppas att genom vår talkshow kunna göra EU-politiken mer synlig för väljarna och skapa debatt. EU-politiken måste diskuteras ständigt, inte bara när det är dags för val. Att denna ledarsida låter oss EU-parlamentariker komma till tals varje vecka är ett bra exempel på hur EU-debatten kan bli mer levande.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ett annat skäl för oss gröna att skapa en egen plattform på sociala medier är den stora högerpopulistiska dominansen på sociala medier som Youtube och Facebook. Internet blev för många med extrema budskap ett sätt att nå ut med åsikter som inte var rumsrena i andra sammanhang. Det är inte slump att alltifrån IS till högerextremister hittar nya anhängare och aktivister via sociala plattformar. Vi som står för demokrati, tolerans och öppenhet måste bli bättre på att nå utanför traditionella medier.

Redan torsdagens premiäravsnitt skapade kontrovers när vi bjöd in Brexitpartiets partiledare Nigel Farage, som efter att ha argumenterat för brittiskt utträde i 20 år gjorde sin sista vecka i EU-parlamentet. Jag förstår att valet väcker uppståndelse. Nigel Farage tycker tvärtemot oss gröna i nästan alla frågor. Det är ingen överdrift att hans parti och allierade är våra största politiska motståndare.

Men syftet med vår talkshow är att göra ett så bra och intressant program som möjligt. Att samma vecka som britterna lämnar EU intervjua den person som var den främsta arkitekten bakom brexit, är både intressant och relevant för tittarna. Att vi sedan har helt andra åsikter än Farage blir väldigt tydligt i programmet. Som demokrater och folkvalda måste vi värna debatten.

I vårt samtal förutspådde Farage en svensk “swexit” men där tror jag han får fel. EU är långt ifrån perfekt. Efter brexit har dock stödet för EU både i Sverige och i andra EU-länder ökat till rekordnivåer. Farage fick efter 20 år sin vilja igenom i Storbritannien men han kommer att få fel när det gäller resten av Europa. När britterna lämnar verkar de länder som är kvar snarast sluta sig samman.

Det som Farage lyckats med är samtidigt en varning till vad som händer om vi låter populister dominera debatten om EU. Vi hoppas att vår nya talkshow blir ett steg på vägen mot en annan utveckling, och då inte minst genom en fördjupad diskussion om allt det som sker i Europaparlamentet

Läs mer

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Sport

Första gången sedan guldåret: ”Känslan var underbar”

Elfsborg är obesegrade efter sex omgångar: ”Otroligt stark grund”

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”

Kultur

”Polisen dök upp i kravallutrustning och arresterade halva publiken”

Läs del 2 av serien ”Världsartisterna som besökt Borås”. De var visst ännu fler...

Sommar i P1

Med Adalberths filosofi finns snart inga miljardärer kvar

Klarnagrundaren berättar om sin väg mot ekonomiskt oberoende – och hur den inte gjorde honom lycklig.