Annons

Pär Holmgren: Coronaviruset är ingen ursäkt för att montera ned demokratin

Med Coronaviruset som ursäkt har demokratin i Polen och Ungern fått sig en ytterligare en törn.
Pär Holmgren
Mitt Europa • Publicerad 2 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ungerns premiärminister Viktor Orban i samtal med sin partikollega Zsolt Semjen i samband med att parlamentet röstade för undantagslagar som ger regeringen möjlighet till direktstyre.
Ungerns premiärminister Viktor Orban i samtal med sin partikollega Zsolt Semjen i samband med att parlamentet röstade för undantagslagar som ger regeringen möjlighet till direktstyre.Foto: Zoltan Mathe

I helgen kuppade den polska regeringen igenom en ändring av vallagen, som innebär att presidentvalet fortsatt planeras att äga rum 10 maj, trots att hundratusentals polacker befinner sig i karantän och att alla valmöten är avlysta. Och i Ungern antogs i måndags en ny “försvarslag mot coronaviruset” som ger den ungerske premiärministern Viktor Orbán makt att stifta lagar, utan att låta lagförslagen passera det ungerska parlamentet.

Vi ser hur demokratin undermineras i flera av EU:s medlemsländer. Polen och Ungern är två exempel men fler EU-länder kan radas upp, som Tjeckien och Slovakien. Den gemensamma nämnaren är att domstolarnas och mediernas oberoende försvagas parallellt med att medborgarnas rättigheter undermineras. Det är djupt oroväckande att se hur auktritära ledare utnyttjar krisen för att tillförskansa sig mer makt när fullt fokus bör vara på att bekämpa coronaviruset och minska människors lidande. EU kan inte låta det här gå obemärkt förbi.

Annons

I en nyligen publicerad rapport från Göteborgs universitet framgår att Ungern, som första EU-land, inte längre klassas som en demokrati. Två av EU:s medlemsländer, Ungern och Polen, toppar listan över länder som under de senaste tio åren snabbast utvecklats i en auktoritär riktning. I takt med att demokratin bit för bit monteras ned, begränsas också civilsamhällets utrymme och samhällsdebatten. Journalistiken ses alltmer som ett verktyg för att stötta och underbygga makten, snarare än att granska och ifrågasätta den.

I Polen har den fria journalistiken undergrävts allt sedan det högernationalistiska partiet Lag och rättvisa tog makten 2015. De som öppet vågar kritisera, eller ifrågasätta den polska regeringen, kastas snabbt ut i kylan. När författaren Olga Tokarczuk tog emot Nobelpriset i litteratur valde den polska public service-kanalen TV2 att inte sända prisceremonin. Oppositionella menar att beslutet hänger ihop med hennes öppna kritik av regeringens konservativa politik.

EU kan inte ge Viktor Orbán, Andrzej Duda eller någon annan europeisk ledare frikort när man inför öppen ridå monterar ner demokratin. EU måste fortsätta stå upp för våra demokratiska principer och se till att dessa alltid följs av medlemsländernas regeringar. De kristider vi lever i utgör inget undantag.

Min förhoppning är att vi inte ska behöva se tillbaka på den kris vi just nu genomlider som en tidpunkt då auktoritära ledare tog tillfället i akt för att stärka sitt grepp om makten med odemokratiska metoder. De olika typer av undantagstillstånd som coronaviruset har satt oss i ställer inte lägre krav på de politiska beslut som fattas, varken i Sverige, Ungern, Polen eller resten av EU.

Nu måste EU sätta hårt mot hårt och visa president Orbán att Ungerns medlemskap i unionen inte kommer utan motkrav. Väljer dessa länder att bryta mot de grundläggande principer som varje medlemsland har förbundit sig vid måste EU begränsa Ungerns inflytande på EU-nivå. Vi kan aldrig acceptera att demokratin sätts i karantän tillsammans med coronaviruset.

Annons
Annons
Annons
Annons