unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Högerextremismen måste bekämpas

Samhällets alla aktörer måste agera mot att Sjuhärad håller på att bli ett tillhåll för högerextremism.
Den växande högerextremismen i Sjuhärad måste bekämpas.
Den växande högerextremismen i Sjuhärad måste bekämpas.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

För första gången på flera år minskar antalet nazistaktioner runt om i landet. Men i Sjuhärad sker en ökning. Det är framförallt i Mark, Tranemo, Svenljunga och Herrljunga som ökningen är som störst. Men även i Borås har den ökade närvaron varit påtaglig i form av uppsatta klistermärken, affischer och banderoller.

Varför ökningen sker i just Sjuhärad kan bero på olika faktorer. I rapporten Intoleranta platser? (2017) från Segerstedtinstitutet lyfts tre förklaringar till varför rasideologiska organisationer har lättare att etablera sig på vissa platser än andra. Den ena är historisk och handlar om huruvida platsen har en historisk tradition av högerextremism. Den andra är av strukturell art och syftar till de demografiska, ekonomiska och sociala förutsättningar som finns i en ort.

En tredje aspekt är en slags åsiktsförklaring där missnöje mot invandring och politiska etablissemang kan driva fram högerextremism. Intressant i sammanhanget är att en utveckling där partier i allt högre utsträckning rör sig mot mitten på den politiska kartan riskerar att lämna fältet fritt för diverse ytterkantspositioner.

quote
Det finns dock en fråga som är ännu viktigare än den om vad som driver nazistiska och rasideologiska organisationer till vissa platser. Och det är hur man får bukt på dem.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Dessa tre förklaringsmodeller måste inte alltid sammanfalla med varandra. Exempelvis kan en ort bli ett rasideologiskt tillhåll trots att orten saknar en historisk förankring av högerextremism. Inte heller står de olika förklaringsmodellerna i motsatsförhållande till varandra. I några av de 35 kommuner som undersökts i rapporten, och som haft störst rasideologisk aktivitet mellan åren 2008-2015, överlappar vissa strukturer. Till exempel är platser med låg utbildningsnivå och låga inkomster särskilt gynnsamma för nazistiska organisationer att växa i.

Trots det kan man inte med säkerhet säga att platser med hög aktivitet kännetecknas av vissa specifika egenskaper. Det finns kommuner där såväl utbildningsnivån som inkomstnivån är låg, men som saknar rasideologisk aktivitet. Vidare finns det andra faktorer som urskiljer de undersökta kommunerna från varandra. De har exempelvis olika stor andel utrikes födda, olika hög arbetslöshet och det politiska klimatet kan skilja sig avsevärt.

Det finns dock en fråga som är ännu viktigare än den om vad som driver nazistiska och rasideologiska organisationer till vissa platser. Och det är hur man får bukt på dem. Ett område som högerextremismen varit utbredd i är Värmland där mindre både mindre orter med lägre utbildnings- och inkomstnivå och en högskolestad som Karlstad haft hög närvaro av nazistiska och rasideologiska organisationer.

Men i fjol minskade aktiviteten markant i regionen. Det beror dels på de interna splittringar och falangstrider som blossat upp i Nordiska motståndsrörelsen efter valet 2018. Men det är också tack vare ett digert arbete från olika aktörer i samhället.

Den ideella organisationen Agera Värmland som arbetar med demokratifrågor lyfter i sin årsrapport för 2019 fram att det måste finnas en bred samordning nationellt, regionalt och lokalt. Och de måste komplettera varandra. Sjuhärads lösning finns troligtvis i exemplet Värmland.

Läs mer

Lärare gav elever horoskop med grovt språk: "Borde ta livet av dig"

Borås

Lärare gav elever horoskop med grovt språk: "Borde ta livet av dig"

Rektorn på Boråsskolan: ”Läraren googlade stjärntecken”

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Herrljunga

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Boende i närliggande hus evakuerades.

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

Mark

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

En person ska ha befunnit sig i huset när branden startade.

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Corona i Sjuhärad

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Efter förra helgens plötsliga anstormning av coronapatienter på Säs har antalet fall minskat.

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

Borås

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm