Annons

Hög tid att ta farväl av kommundelsnämnderna

Även om få medborgare suttit och bitit på naglarna i väntan på hur det skall gå med nämndorganisationen i Borås kommun är onsdagens besked välkommet.
Ledare • Publicerad 13 maj 2009

Fem av de sex partierna i majoriteten (inte miljöpartiet) är överens om att kommundelarna ska bort och att en central nämndorganisation ska borga för bättre effektivitet och kraft. Enligt kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (M) är det främsta skälet likabehandlingsprincipen. Invånarna ska inte riskera att behandlas olika beroende på i vilken kommundel de bor.

Det är ett tungt argument och förvisso tillräckligt starkt för att ändra organisationen. Men det finns fler. Vi lever i en tid när första frågan vid minsta steg kommunen tar är ”Hur ska vi kunna spara smartare?”. Då är det märkligt att de ansvariga inte tar i mer för att marknadsföra förändringen också som en viktig besparing. Självklart ska kommunen effektivisera organisationen så mycket som möjligt. Att i dessa tider när verksamheten utsätts för svåra prövningar inte göra vad man kan för att spara på administration vore närmast provocerande.

Annons

I den bästa av världa r finns det politisk enighet om stora organisationsförändringar. Det är inte fallet i Borås just nu.

Ulf Olsson (S) kallar majoritetens agerande för ”oansvarigt.” Men i det här läget hade det varit mer oansvarigt att fortsätta det ändlösa förhandlingsspelet. Majoriteten måste ha fokus på vad som är bäst för medborgarna, inte ägna sig åt vad som håller S på bäst humör.

Kommundelsorganisationen kom till bland annat för att förbättra den lokala demokratin. Det var väl tänkt och lokal demokrati är inte mindre viktigt nu än då. Men det är inte antalet politiker som bestämmer hur väl demokratin fungerar.

Kommundelsorganisationen har blivit svåröverskådlig och försatt politikerna i de lokala nämnderna i en svår mellansits. De har kunnat ha nära kontakt med medborgarna men deras makt över kommundelen har ändå varit kraftigt beskuren.

Sett över tid kan man också se att den politiska debatten i Borås har ägnat mycket kraft åt den eviga frågan om hur en rättvis resursfördelningsmodell ska se ut. Det har blivit en olycklig dragkamp mellan kommundelarna med många missnöjda invånarna som avundsjukt blickat mot andra, som man ansett, mer gynnade delar av kommunen.

Det är hög tid att ta farväl av kommundelsorganisationen.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons