Annons

Mikael Hermansson: Hur länge får clownen Boris hålla på?

Daily Star är utan större tvekan Storbritanniens värsta kvällstidning. Är det någon som förtjänar epitetet ”rännstenspress” är det den ultrapopulistiska blaskan.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 19 januari 2022 • Uppdaterad 20 januari 2022
Mikael Hermansson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men valdagen 2019 lös tidningens stjärna rent, högt och klart.

Det fanns något närmast profetiskt över dess förstasida, där de konservativas partiledare Boris Johnson och Labours Jeremy Corbyn framträdde som clowner under rubriken ”Clowning Street” – en lek med adressen till premiärministerns residens.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör för BT.

Annons

Texten intill lyder i fri översättning: ”I morgon vid den här tiden kommer en av de här två skojarna att ha vunnit valet. Gud hjälpe oss!”.

Clownen Johnson vann, clownen Corbyn försvann inte långt därefter ut i tomma intet.

Idag kan alla hålla sig för skratt.

Den brittiska regeringen sitter fast i en förtroendekris som den svårligen lär överleva. Det stora missnöjet har byggts på gradvis. Först brexitförhandlingarna, där det visade sig att den linje som stakats ut i regeringskvarteren i Whitehall skulle leda till en ekonomisk gräns mellan Nordirland och fastlandet. Sedan kom Coronapandemin och den fasta linje som utlovades visade sig bli ett hafsverk innan regeringen slutligen landade i den ena mer drakoniska nedstängningen efter den andra.

Drygt 150 000 britter har avlidit i covid. Själv hamnade Johnson på intensiven när han insjuknade. Det är knappast för mycket begärt av en premiärminister att han skulle lära sig av andras och det egna ödet. Men så tycks inte ha ha varit fallet.

Johnson, många av hans regeringskollegor och deras anställda medarbetare har uppenbarligen valt att strunta i allt från reseförbud till krav på distansering. Listan kan göras lång över de friheter som en grupp privilegierade regelmässigt har tagit sig. Det som nu upprör allra mest är de ”ta med egen sprit”-fester som vid ett flertal tillfällen har hållits i premiärministerbostadens trädgård, då även Johnson själv varit med. Vid åtminstone ett tillfälle spårade festen ur och regeringstjänstemän, försedda med en resväska, skickades ut på Londons gator för att köpa mer vin.

Johnson bad härom veckan om ursäkt i underhuset för vad som hade hänt, men sade samtidigt att han såg det hela som en förlängning av arbetsdagen. Att den blötaste av fester hölls i nära anslutning till prins Philips begravning, föranledde honom att be drottningen om ursäkt. Men naturligtvis först när det hela avslöjades.

”Listan kan göras lång över de friheter som en grupp privilegierade regelmässigt har tagit sig.”
Mikael Hermansson

Oppositionen vet att göra sak av regeringens dilemma. Sir Keith Starmer, som har tagit över efter clownen Corbyn, skar med verbal skalpell sönder och samman Johnsons försök till ursäkt. Labour leder stort i de nationella opinionsmätningarna. Missnöjet bland de konservativa parlamentsledamöterna växer.

Det är inte första gången det mesta som kan gå fel har gått fel i örikets moderna historia. Men sällan eller aldrig har det varit så entydigt att detta kan härledas till en enda persons många och uppenbara tillkortakommanden.

Hur länge kommer clownen Boris att få larva sig i manegen innan han åker ut?

Annons
Annons
Annons
Annons