Hermansson: Det blir en ”vredens dag” i London idag

Ledare Artikeln publicerades
I dag håller drottning Elizabeth II årets "Queen Speech", regeringsförklaringen. Bilden från förra årets tal inför House of Lords.
Foto:Alastair Grant
I dag håller drottning Elizabeth II årets "Queen Speech", regeringsförklaringen. Bilden från förra årets tal inför House of Lords.

Ingen tror att Theresa Mays regering överlever, allra minst hon själv. Det kommer att framgå när drottningen öppnar det nyvalda parlamentet idag.

När drottning Elizabeth under onsdagsförmiddagen läser upp premiärminister Theresa Mays regeringsförklaring är det viktigt att hålla detta i minnet. I den finns många intressanta lagförslag, inte minst på det klimatpolitiska området. Det viktigaste innebär att hundratals miljarder läggs på ett omfattande infrastrukturpaket med fler höghastighetståg, elbilssatsningar samt en brittisk motsvarighet till USA:s rymdprogram – och med kapacitet att skjuta iväg bemannade raketer.

Syftet är att formligen dränka landet i investeringar för att på så sätt skjuta upp de negativa effekterna som utträdet ur EU väntas leda till.

Helt klart är att den konservativa regeringen snabbt fick sig en tankeställare när utgången i parlamentsvalet den 8 juni inte blev ett starkare mandat, utan ett väsentligen svagare. Det är endast tack vare en ifrågasatt överenskommelse med nordirländska DUP som Theresa May fortfarande får bo kvar på Downing Street nr. 10.

Mesta uppmärksamheten under onsdagen kommer dock att riktas mot det som äger rum utanför parlamentet. Ett antal brokiga vänstergrupper arrangerar protesterna, och Labours skuggfinansminister John McDonnel uppmanar brittiska LO att delta med målet att det ska komma en miljon demonstranter. Det är inte så svårt att begripa varför. Ty allt sedan folkomröstningen om EU-medlemskapet vid midsommartid 2016 har det pekat nedåt för Storbritannien. Fyra terrordåd sedan nyår, varav det senare var lastbilsattacken utanför en moské i norra London i söndags kväll, och den katastrofala brand i Grenfell Towers som hittills kostat 79 socialt människor livet, har förstärkt känslan av utsatthet och osäkerhet.

Det stundar en ”vredens dag” mot regeringen.

Även regeringen har insett detta och vet med sig att den sitter löst. Årets ”Queens Speech”, som regeringsförklaringen kallas, är därför unik i ett viktigt avseende: Det omfattar två år och inte som brukligt bara ett. Regeringsförklaringen omfattas av regler som påminner om de som gäller för en svensk regerings möjlighet att få regera på sin egen budget. Vad en tvåårig regeringsförklaring vittnar om är framför allt de dåliga utsikterna att vinna en ny omröstning om ett år.

Vad det också visar är att det därmed bara är en fråga om när och inte om Theresa May kommer att avgå.