Annons

Hellre förlustförbud i välfärden än fixering vid vinster

Glöm Husby – nu stormar det istället i Stockholmsförorten Alby. I protest mot att riskkapitalbolaget Procuritas köpt 1300 lägenheter av Botkyrka kommun har en grupp invånare bildat ”Alby är inte till salu”.
Ledare • Publicerad 27 juni 2013

Behjärtansvärt förvisso, men samtidigt leder den slutsatsen till att man missar den svårare frågan, den som handlar om hur vi ska skapa morgondagens välfärd.

Gårdagens folkhem skapades av företag. Bostäder byggdes av företag som fick ta ut vinst och hyrorna reglerades och sattes lågt då det gick bra för Sverige ekonomiskt. Men idag lever vi under andra villkor.

Annons

En äldre befolkning ska försörjas av allt färre. För att lösa finansieringsfrågor är det lätt att skrika efter enkla lösningar, som att förbjuda vinster i välfärden. Men som Stefan Nilsson som är direktor vid Ersta Diakoni påpekade: ”Det är beklagligt att debatten handlar om vinstnivåer snarare än om kvalitet”.

Framtidens välfärd vinner inget på att vi idag låter oss fastna i en fråga som de gamla folkhemspolitikerna inte skulle ha förstått. Vinst är ju bra och det är med vinster som välfärden kan växa. Snarare är det hög tid att diskutera om vi verkligen ska tolerera kommunala förluster.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons