Annons

Hellre en lag som går att tillämpa än riktlinjer för hur den bör tolkas

Ungdomsbrottsligheten ökar. Polisen rapporterar att sekretessen mellan myndigheter försvårar deras jobb. Regeringens svar blir att lagstiftningen duger som den är. Det räcker inte.
Ledare • Publicerad 25 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Poliser har efterfrågat en tydligare sekretesslagstiftning.
Poliser har efterfrågat en tydligare sekretesslagstiftning.Foto: Linda Eliasson

Efter de senaste veckornas rapporter om grovt skjutvapenvåld blir ropen efter fler åtgärder högre. Det finns många förslag som diskuteras i debatten och partierna tävlar om vem som har de bästa lösningarna. I den kris som Sverige befinner sig i gällande skjutvapenvåldet är det viktigt att vända på varje sten för att motverka brottsligheten från alla håll.

Ett av förslagen som efterfrågats av både socialtjänst och polis är en förenklad sekretesslagstiftning. Den ska underlätta för myndigheter att dela information mellan varandra när det gäller ungdomar som begått brott. Många vittnar om att sekretesslagstiftningen gjort det brottsförebyggande arbetet trögare än vad som är nödvändigt. En svagare sekretesslagstiftning är också något som myndigheter efterfrågat generellt. Försäkringskassan vill ha det för att motverka fusk och Skatteverket tror det kan hjälpa dem bekämpa ekobrott.

Annons

Brå, Brottsförebyggande rådet, släppte tidigare i våras en rapport om sekretesslagstiftningen. Detta efter att regeringen gav dem i uppgift att utreda möjligheten att dela information med den nuvarande lagstiftningen. Enligt rapporten finns det utrymme för socialtjänsten att lämna ut information om ungdomar till polisen när syftet är att förhindra brott. Däremot visar rapporten att kännedomen om denna lagstiftning är låg och att den inte tillämpas av tjänstemän i någon större utsträckning (TT 19/7).

”Det är bättre att få till en lagstiftning som går att tolka, än att ta fram riktlinjer för hur myndigheter ska tolka lagen.”
Edel Irén Segersam

Rapporten bygger delvis på en enkätundersökning. Den visar att över hälften av poliserna som tillfrågats har upplevt sekretess som ett problem det senaste året. Bland enhetschefer vid socialtjänsten ligger motsvarande siffra på 47 procent.

Regeringen, som kommenterade rapporten i veckan, anser att utredningen visar att en lagändring inte behövs. Mikael Damberg (S), inrikesminister, säger att den nuvarande lagstiftningen är tillräcklig. Istället ska man informera kommunerna om hur man kan dela information med varandra. Men detta är inte tillräckligt. Det är bättre att få till en lagstiftning som går att tolka, än att ta fram riktlinjer för hur myndigheter ska tolka lagen. Regeringen borde därför ta större hänsyn till att de poliser och tjänstemän som jobbat med detta inte anser att lagstiftningen räcker.

Det räcker inte att vara nöjd med att lagstiftningen gör sitt jobb om den inte fungerar i praktiken. Det viktiga är att ge poliser och myndigheter de resurser de behöver för att hjälpa ungdomar ut ur brottslighet.

Edel Irén SegersamSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons