GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Har Trump fått sin sista high five?

Intresset för Donald Trumps aviserade tillkännagivande har falnat efter Republikanernas valfiasko.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 november 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det var en segerviss ex-president som mötte sina gäster vid förra tisdagens valvaka.
Det var en segerviss ex-president som mötte sina gäster vid förra tisdagens valvaka.Foto: Andrew Harnik

Helgen som gick bjöd på en god nyhet och en välkommen insikt.

Nyheten – att Demokraterna knep ytterligare en plats och därmed säkrade majoriteten i senaten – innebär att det amerikanska mellanårsvalet inte gick som Republikanerna önskade även om partiet ser ut att ta tillbaka representanthuset. Rösträkningen gällande representanthuset var på måndagsförmiddagen ännu inte avslutad, och även om fördelningen är jämnare än väntat lutar det åt republikanskt övertag.

Den jordskredsseger som det konservativa partiet hade räknat med uteblev dock. Att mandatfördelningen i kongressens ena kammare, senaten, tippade över till Demokraternas fördel betyder att det inte blir riktigt lika svårt som befarat för president Biden att genomföra sin politik under de två år som återstår av mandatperioden.

Någon stor seger är det inte, snarare tur i oturen. För Biden har haft en del emot sig inför valet; ekonomin med hög inflation och skenande priser på bränsle och mat, konspirationsteoretiker redo att misstänkliggöra rösträkningen samt själva faktumet att den sittande presidentens parti brukar backa i mellanårsvalen.

”Mycket tyder nu på att Trumps tid är förbi.”

Ur Donald Trumps perspektiv var det logiskt att peka ut tisdagen efter valet som ett lämpligt tillfälle att släppa en politisk bomb. Om allt hade flutit på som beräknat skulle Republikanerna ha tagit över kongressens båda kammare – senaten och representanthuset – och därmed mer eller mindre ha vingklippt presidenten. Exakt vad tisdagens stora nyhet handlar om går naturligtvis inte att veta i förväg, men det är ingen vild gissning att Trump hade högtflygande planer. Många har spekulerat om att beskedet handlar om att han ställer upp i presidentvalet 2024.

Och nu kommer vi fram till insikten som nämndes i inledningen av texten. Mycket tyder nu på att Trumps tid är förbi. Strax efter förra veckans val syntes tecken på att hans egna vänder sig emot honom. I tidigare Trumpvänliga medier som Fox News framställs nu den före detta presidenten som en förlorare och ett problem snarare än en framtida ledare.

Betydelsen av alla övertygade Trumpfans ska visserligen inte underskattas. De är många och engagerade. Men nog är det intressant att det börjar röra på sig i den republikanska toppen. Det väcker förhoppningar om en kommande valrörelse där fakta och någorlunda schysst spel kan trumfa lögner och mobbarfasoner. Där två kandidater tävlar mot varandra för landets bästa, inte för uppmärksamhet och egen vinnings skull.

Den verkliga vinnaren vore i så fall inte den kandidat som väljs till president, utan folket. Eller snarare folk i hela världen, beroende på vilken kandidat som röstas fram. För den politik som USA för påverkar omvärlden. Ledarsidan har nyligen lyft Ukrainakriget som ett exempel där republikanskt inflytande kan leda till minskat stöd och därmed sämre chanser för det invaderade Ukraina att mota bort Ryssland.

Klimatet är ett annat område där en president från Demokraterna sannolikt vore bättre än en republikansk dito. Att Trump drog sig ur Parisavtalet, och att Biden snabbt som ögat återanslöt landet, är talande.

Den kommande tiden blir intressant. Om Donald Trump är ute ur leken vid nästa års primärval växer hoppet att Republikanerna kan leverera en presidentkandidat värd namnet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.