Annons

Anela Murguz: Har S det som krävs för att motverka gängen?

Rekordmånga dödsskjutningar och rekordunga gängkriminella kräver en annan justitieminister.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 maj 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson under en presskonferens med regeringen tidigare under våren. En vår som präglats av rekordmånga dödsskjutningar.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson under en presskonferens med regeringen tidigare under våren. En vår som präglats av rekordmånga dödsskjutningar.Foto: Paul Wennerholm/TT

Det har varit rekordmånga skjutningar med dödligt utfall hittills i år. Mellan januari-maj har 29 personer skjutits ihjäl i Sverige. Förra året var antalet dödsskjutningar 17 under samma period och under 2018 dödades 14 personer de första fem månaderna.

Som också har uppmärksammats här på ledarsidan under våren är det ovanligt många skjutningar. Normalt sett brukar skjutningarna öka under sommarmånaderna när det är varmare och fler människor rör sig utomhus. Men detta trendbrott illustrerar tydligt att Sverige har fortsatt stora problem när det gäller skjutvapenvåld i gängmiljö, och att det behövs akuta politiska åtgärder för att stävja denna utveckling.

Annons

Det blir knappast bättre av att ta del av polisens siffror över antalet personer som ingår i gäng. I slutet av förra året befarades 8 233 personer ingå i nätverkskriminalitet enligt polisen, varav 1 202 personer var minderåriga. Det är nästan 15 procent.

I ett inslag i Ekot (24/5) uttrycker polisen Jale Poljarevius en oro över att den slopade straffrabatten för personer mellan 18-20 år kan leda till att ännu fler minderåriga hamnar i gängkriminalitet. Detta eftersom det finns en tendens att kriminaliteten går nedåt i åldrarna när lagstiftningen för äldre individer skärps. Något som i viss utsträckning redan sker när äldre kriminella lämnar delar av grovjobbet åt minderåriga för att undvika längre straff.

”Bäst före-datumet för det politiska fulknepet att skylla på sina föregångare har passerat sedan länge.”

Arbetet med att förhindra minderåriga personer från att bli gängkriminella borde därför prioriteras tydligare. För så länge det finns personer som är beredda att axla vidare rollerna i dessa gäng kommer det bli svårt att vända utvecklingen. Därför gör justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) klokt i att poängtera detta när man påtalar behovet av att bryta nyrekryteringen till gängen. Nu senast i en duell mot Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i SVT:s Morgonstudion (25/5). Frågan är bara varför justitieministern envisas med att hålla fast vid sina urvattnade talepunkter.

För det framstår som en aning desperat när Johansson till exempel avfärdar Moderaternas förslagspaket för att motverka gängkriminalitet genom att påstå att den tidigare alliansregeringen skar ned på polisutbildningen för att finansiera skattesänkningar. Det är åtta år sedan alliansregeringen avgick och en socialdemokratisk regering tillträdde. Bäst före-datumet för det politiska fulknepet att skylla på sina föregångare har passerat sedan länge.

Det räcker inte heller med att enbart lyfta fram polisutbildningen. För som Forssell påpekar är uppklaringssiffrorna för skjutningar i gängmiljö låga. Det spelar, krasst uttryckt, inte någon roll om personalflödet till polisen ökar om inte dessa poliser klarar upp de brott som begås.

Därmed måste polisen få bättre förutsättningar för att klara upp fler brott. Då behövs politiker som är beredda agera – inte politiker som är nöjda med vad de åstadkommit hittills trots att mycket tyder på att utvecklingen går åt fel håll.

Annons
Annons
Annons
Annons