GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikael Hermansson: Han vann, men Johnson borde gå ändå

Boris Johnson slapp smita ut bakvägen. Att döma av det stora förtroendetappet bland parlamentsledamöterna lär han ändå få lämna premiärministerposten innan årsskiftet.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 7 juni 2022 • Uppdaterad 8 juni 2022
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Boris Johnsons förtroendesiffror är sämre än de Theresa May hade när hon tvingades avgå 2018, skriver Mikael Hermansson.
Boris Johnsons förtroendesiffror är sämre än de Theresa May hade när hon tvingades avgå 2018, skriver Mikael Hermansson.Foto: Alberto Pezzali

När Big Ben slagit sina nio slag på måndagskvällen kom beskedet att 211 av Torypartiets parlamentsledamöter hade förtroende för sin premiärminister och partiledare var den stora nyheten inte att Boris Johnson överlevde omröstningen. Istället var det att hela 148 ledamöter visade raka motsatsen. Och det är ett styrkeförhållande som gör att de interna stridigheterna om Johnsons person kommer att bli ett politiskt problem av första graden även framöver.

Dagens krönikör

Mikael Hermansson

är tidigare politisk redaktör på BT.

Formellt sett innebar måndagskvällens förtroendeomröstning att en ny inte kan hållas förrän tidigast om ett år. Men eftersom det är så uppenbart att Johnson inte utan vidare kan räkna med att ha partiets parlamentariker bakom sig, måste varje fråga som förs fram för omröstning i parlamentet föregås av ett omfattande förhandlingsarbete så att de missnöjda inte väljer att manifestera sitt missnöje genom att rösta ner regeringens förslag. I slutändan kan detta innebära att det blir parlamentsledamöterna som dikterar vad regeringen kan göra och inte göra.

Att Boris Johnson är så illa ansedd i sitt eget parti handlar i hög utsträckning om att hanteringen av coronapandemin och den stora ryckighet och obeslutsamhet som präglade de första månaderna 2020. Detta följdes sedan av rigorösa inskränkningar av britternas rörelsefrihet för att motverka den smittspridning som först inte togs på allvar. Och så kom alla avslöjanden om vilda fester, födelsedagsfiranden och regeringstjänstemän som åker runt sena kvällar för att handla vin och sprit till fester som hålls i premiärministerns kontor vid Downing Street.

”Den flinande lintotten har istället kommit att personifiera maktens arrogans och den dubbelmoral som säger att regler inte behöver följas av alla.”
Mikael Hermansson

Folktalaren, den gode kommunikatören och inspiratören Johnson har inte en chans. Hans anseende är kört i botten. Den flinande lintotten har istället kommit att personifiera maktens arrogans och den dubbelmoral som säger att regler inte behöver följas av alla. Den bilden försvinner inte med måndagskvällens omröstning.

Det finns anledning att påminna om att när Boris Johnson 2018 var med om att rösta bort förra premiärministern, Theresa May, var hennes siffror långt bättre än de som Johnson nu har att förhålla sig till. Det skulle därför förvåna om han inte självmant lämnar vid årsskiftet.

Han vann visserligen valet i december 2019. Men under Johnsons tid som premiärminister har Storbritannien försatt sig i en situation som nu gör att allt fler britter lägger sig hungriga på kvällen. Matpriserna och uppvärmningskostnaderna stiger kraftigt och regeringen står handfallen.

Just nu ligger inflationen på 1982 års nivå, vilket då ledde till svåra sociala oroligheter i landet. Arbetslösheten är lägre än då, men det är klen tröst för tigerhjärtan. Här kan vi tala om en verklig förtroendeförlust som ingen premiärminister borde överleva:

Bland dem som lägger sig hungriga ikväll finns många som har arbete – men till riktigt låga löner.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.