Hallå där Kornelius Persson
Vem är du?
– Jag är 19 år, från Nittorp, tog studenten från Bäckäng förra året och pluggar nu statsvetenskap i Lund.
Varför vill du skriva om politik och samhällsfrågor på BT:s ledarsida?
– Ända sedan jag var liten har jag haft åsikter om saker och ting. Politik och samhällsfrågor är intressant, det är något med konfliktytan tror jag, jag gillar att stöta och blöta olika argument och synsätt. Jag har alltid varit individualistisk och gått min egen väg, jag är nog rätt svår att tygla. Det finns till och med dokumenterat! I min pärm från dagis finns det en intervju med mig från när jag var typ tre, fyra år, och på frågan vad jag tyckte minst om svarade jag att det är när folk bestämmer vad jag ska göra. Jag känner likadant i dag.
Tror du att det är medfödda egenskaper eller har du formats under uppväxten?
– Båda mina föräldrar är svensklärare och gamla folkpartister. De kan vara riktigt kritiska till mina texter och har en massa åsikter om mitt språk, men de har alltid velat att vi syskon ska få de bästa förutsättningarna att förverkliga oss själva.
Vad betyder det för dig?
– Att skapa förändring och känna mening med vardagen. Då har jag nog förverkligat mig själv. Jag är i grunden utilitarist och tror att människor är lyckliga när de är fria. Frihet i sig betyder avsaknad av tvång, så jag vill se så lite tvång som möjligt. Som socialliberal är jag för en välfärdsstat, men staten ska inte lägga sig i i onödan. Jag vill stå upp för den lilla människan mot stora staten, när partier går åt det auktoritära hållet håller jag fast vid mitt frihetliga synsätt där man tror på individen och hans eller hennes egna val.
Hur kommer BT-läsarna märka av dig i spalterna?
– Jag kanske kan bidra med en annan infallsvinkel. Jag är ju inte skolad i ledarskrivande, jag kommer direkt från politiken, jag har bland annat varit ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Luf, Södra Älvsborg. Jag vill belysa frågor som inte alla andra tar upp. Det låter lite klyschigt, men ämnen som berör mig är till exempel klassresor och skolpolitik. Skolan är visserligen svårt att skriva om, för lärare tror ofta att de sitter inne med hela sanningen. Det vet jag, för nästan hela min släkt är lärare, haha. Så jag kan säga att det gamla talesättet ”Om det finns tre folkpartister i ett rum så finns det fyra åsikter”, det stämmer även för lärare.
Vad vill du bli när du blir stor?
– Jag tror att jag kommer att bli ledarskribent. Jag har ett behov av att uttrycka mina åsikter. Oj, det där lät ju lite självcentrerat… Jag vill i alla fall ha en kandidat i statsvetenskap och en i journalistik. Om jag inte blir ledarskribent kan jag alltid falla tillbaka på att bli tjänsteman.
Du verkar vara sugen på ledarskrivande. Har du några förebilder inom branschen?
– Ja, Max Sjöberg som har varit på DN och nu är på regeringskansliet. Och Anela Murguz!