Kajsa Kettil: Ha inte för höga förväntningar på rotavdraget
”Vi förväntar oss att efterfrågan på rotarbete kommer att öka, och att efterfrågan på arbetstillfällen i bygg- och anläggningsarbeten kommer att öka.” Så sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid en pressträff på måndagen där regeringen presenterade ännu en i raden av budgetnyheter som pytsas ut var och varannan dag för att få största möjliga uppmärksamhet.
Just den här pressträffen gällde höjda avdrag från och med nästa sommar för rot och rut, alltså skattelättnader för den som beställer bygg- och städtjänster som utförs i hemmet.
De båda avdragen är i grunden rimliga och bidrar till att göra svarta jobb vita, vilket gynnar både statskassan och den som utför arbetet. Att regeringen nu ser över storleken på rot- och rutavdragen visar att den inser att de kommande åren blir tuffa för stora delar av näringslivet.
Häromdagen kom nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten har börjat öka, att färre får jobb och att varslen är ovanligt många för årstiden.
Det sammanfaller med att orderböckerna är tunnare hos företag inom delar av tillverkningsindustrin (med undantag för exportindustrin som gynnas av den svaga kronan), med neddragningar som en logisk följd. Lägre omsättning hos industrin tenderar att fortplanta sig till mindre underleverantörer. Ett ökat rotavdrag skulle därför kunna leda till fler uppdrag hos privatpersoner för små och medelstora byggbolag.
Det vore mycket värt om dessa företag kunde hålla näsan ovanför vattenytan under den annalkande lågkonjunkturen utan att behöva säga upp personal. Den miljard som regeringen bedömer att rotavdraget kommer att kosta kan därmed vara en vettig investering om alternativet är arbetslöshet och högre offentliga utgifter för a-kassa och bidrag.
”Att slippa massarbetslöshet när byggsektorn tvärnitar är ett tillräckligt ambitiöst mål.”
Argument om att höjda rot- och rutavdrag bara skulle gynna de rikaste faller med andra ord ganska platt. Medelklassen och hushåll med högre inkomster känner också av inflationen i form av högre räntor samt dyrare mat, el och drivmedel. Efterfrågan på renoveringar och städning utförd av proffs lär sjunka i takt med att även dessa plånböcker krymper.
Den planerade höjningen innebär att taket för rotavdraget liksom rutavdraget går från 50 000 till 75 000 kronor per år, och att de båda avdragen separeras. Tidigare har det gått att få avdrag på max 75 000 kronor för rot och rut tillsammans. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är syftet att undvika att rutavdraget tränger undan nödvändiga renoveringar som påverkar byggbranschen negativt. Det är därför klokt av regeringen att prioritera satsningen i den kommande höstbudgeten.
Men att det skulle leda till fler jobb inom byggsektorn låter mer som önsketänkande än verklighet. Att slippa massarbetslöshet när byggsektorn tvärnitar är ett tillräckligt ambitiöst mål.