Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jytte Guteland: Vi vann – nu är det Merkels tur!

Den här veckan har varit den mest intensiva men också den mest för klimatet glädjande under min tid i Europaparlamentet.
100 procents klimatvinst i EU-parlamentet. Nu är det dags att ställa frågan till Angela Merkel om hon under Tysklands ordförandeskap i rådet tänker leda unionen mot klimatneutralitet eller ej.
100 procents klimatvinst i EU-parlamentet. Nu är det dags att ställa frågan till Angela Merkel om hon under Tysklands ordförandeskap i rådet tänker leda unionen mot klimatneutralitet eller ej.
Foto: Johanna Geron
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Vi röstade om EU:s klimatlag, den förordning jag och mina medarbetare har ägnat det senaste halvåret åt att bereda och förhandla, då jag är Europaparlamentets huvudförhandlare. Under vårens coronastängda månader skrev jag den första av Europaparlamentets rapporter om hur lagen borde se ut, därefter följde sommarmånadernas digitala möten då vi förhandlade mellan partigruppens. I september röstade vi sedan i miljöutskottet och lyckades få igenom det mesta vi Socialdemokrater hade som prioriteringar och denna vecka röstade som sagt hela parlamentet om lagen.

Inpass från vänster

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.

Jag var mer nervös än vad som är bekvämt. Min främsta oro gällde hur progressivt parlamentet skulle förhålla sig till utsläppsminskningarna för år 2030, om de skulle acceptera 60 procent som ju är en radikal ökning jämfört med dagens mål på 40 procent (jämfört med 1990) och om majoriteten skulle rösta för att medlemsländerna också ska ha bindande mål om att bli koldioxidneutrala senast år 2050, samt om de övriga frågorna om växthusgasbudget, oberoende klimatråd som utvärderar klimatpolitiken och negativa utsläpp efter år 2050.

Vi lyckades med allt detta! Eller som min finska kollega uttryckte det ”100 procent win!”.

"EU:s klimatlag är historisk på ett sätt så få andra lagar. Den ska leda den forna kol- och stålunionen mot klimatneutralitet."

Jag vet att detta är en delseger. Innan jul ska jag och mina kompetenta slitvargar i teamet, tillsammans med de övriga förhandlarna från de andra politiska grupperna fortsätta resan med klimatlagen och hinna klart med densamma. Vår målsättning är att de så kallade trepartssamtalen med rådet och EU-kommissionen ska bli klara innan jul. Det bygger förstås på att också de andra EU-institutionerna inser värdet av att vi är klara och kan förbereda nästa års stora ”klimatpaket” med sektorslagstiftningar som EU-kommissionen ska presentera och att vi dessutom från EU sänder en tydlig signal till klimattoppmötet nästa år att EU vill göra betydligt mer för att respektera detta avtal i de egna lagstiftningarna.

Tyskland är EU:s ordförandeland just nu. Aldrig har Angela Merkel haft en sådan möjlighet att sätta ett historiskt avtryck på EU som nu och det vill inte säga lite för en kvinna som dominerat debatten i EU under så lång tid. Men EU:s klimatlag är historisk på ett sätt som få andra lagar. Den ska leda den forna kol- och stålunionen mot klimatneutralitet.

Jag ska påminna Merkel om att hon bestämmer vilken sida av historien hon vill bli inskriven på, dåtiden eller i det första kapitlet på det nya hållbara EU.

Läs mer