1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jytte Guteland: Stoppa plågsamma djurtransporter

Det är hög tid att stoppa de plågsamma djurtransporterna på Europas vägar.
Transporttiderna för transport av levande djur behöver minska.
Foto: Anton Hedberg

Häromveckan beslutades det att vi ska inrätta ett tillfälligt utskott i Europaparlamentet för att utreda situationen för djurtransporterna inom EU. Jag var en av de pådrivande ledamöterna för att detta utskott skulle bildas och i veckan blev det också klart att jag kommer att ta plats i det. Det är med kluvna känslor som djurvän, jag kommer få upprepade vidriga rapporter om djurplågeri, men det är nödvändigt att Europaparlamentet lyfter djurens villkor för att få stopp på det.

Inpass från vänster:

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Varje år transporteras miljontals djur långa avstånd mellan medlemsstaterna, inom medlemsstaterna och till tredjeländer för avel, uppfödning, ytterligare gödning och slakt. Tyvärr lider den absoluta majoriteten av dessa djur något enormt, där de trängs på för trånga och varma eller för kalla lastbilar på sätt som bryter mot existerande djurvälfärdsregler.

Bland många lagstiftare och andra makthavare i EU är frågan om djurens villkor förvånande frånvarande. Detta trots stora mediala avslöjanden om djurplågeri och hemska villkor. Bristen på intresse från politikerna stämmer inte heller med folkopinionen. Djurtransporter är något som bekymrar många EU-medborgare, som är bekymrade över hur djurskyddsnormerna följs, i synnerhet vid transporter av levande djur. 2017 mottog kommissionen över en miljon namnunderskrifter till stöd för kampanjen #StopTheTrucks.

I Europaparlamentet har det emellertid funnits en aktiv grupp med djurvälfärd i fokus och ofta har svenska parlamentariker valt att engagera sig. År 2012 krävde parlamentet att transporttiden för djur avsedda för slakt ska förkortas till högst åtta timmar. Det här är något som jag själv har drivit genom mitt arbete i djurvälfärdsintergruppen och med hjälp av kollegor i transportutskottet. Förra året lyckades vi få igenom en resolution i Europaparlamentet för att skärpa efterlevnaden av reglerna och dessutom skärpa existerande regler.

quote
Vad är det då som är så upprörande på vägarna? Det pågår ett stort fusk med reglerna, ett systematiskt, fortlöpande användande av alldeles för långa och felaktiga djurtransporter.

Vad är det då som är så upprörande på vägarna? Det pågår ett stort fusk med reglerna, ett systematiskt, fortlöpande användande av alldeles för långa och felaktiga djurtransporter. Djuren färdas länge, ofta längre än 8 timmar. Diande djur tvingas ut på vägarna. Kontrollen av om de får vatten eller foder är bristfällig, antalet veterinärkontroller är bristfälligt. Temperaturerna kan vara farligt höga eller låga. Vissa skadade djur lider oerhört. Kort sagt det är oanständigt, omoraliskt och fullständigt oacceptabelt vad vi människor gör mot djuren för att få billigt kött.

Det är dags att få ett stopp på detta. Det nya utskottet kan förhoppningsvis bli en vändning. Kanske också insikten om smittspridning med zoonoser, såsom Covid-19 uppstod, kan bli en ögonöppnare för hur ohållbar dagens djurhållning är på många håll inom EU såväl som i världen. Ett samhälle som värnar de mest skyddslösa är ett anständigt samhälle. Det är dags att ge djuren mer uppmärksamhet och kräva bättre djurvälfärd inom EU.

Läs mer

Skolstarten

Rektorns besked: Så blir hösten på högskolan

”Distans när det går, campus när det behövs”.

Borås

Enhetschefen: ”Det handlar om ett samspel”

”Sköter sig de boende och det fungerar så renoverar vi”

Bollebygd

Sommarlovet går som en dans

Sista veckan på sommarlovet har barnen samlats hos Bollebygds IF för att dansa.

Borås

JUST NU: Lastbil fastnade på järnvägen

En lastbil körde in i en stolpe på järnvägsövergången vid ridhuset i Borås.

Sport

TV: Se Elfsborgs alla mål här – står för makalös assist

Elfsborg bjuder på show mot Falkenberg.

Kind

Här lyfts bron upp: ”Det är den svåraste delen”

”Förhoppningsvis ser man det bara en gång”.