unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jytte Guteland: Nedskräpningen är ett miljöproblem

Efter denna vecka tar den ordinarie verksamheten i Europaparlamentet sommaruppehåll – förutom ett kort avbrott i slutet av juli beroende på om medlemsländerna kommer överens och vi ska rösta om en återhämtningsfond efter Corona och nästa långtidsbudget för EU.
Nedskräpning på stranden.
Nedskräpning på stranden.
Foto: Stian Lysberg Solum
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

I Sverige har förstås semestern redan börjat för många. Mina flöden i sociala medier är nu fyllda av bilder och berättelser om grillkvällar, förbannelser över julivädret och det populära motivet: fötterna mot horisonten. Det är som det ska en svensk sommar.

Inpass från vänster

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Många av oss kommer förhoppningsvis att spendera några av de lata sommardagarna på stranden. Oavsett om detta sker på ost eller västkusten - och oavsett vilken sida som egentligen är bäst - så kommer nog många att få en påminnelse om att våra hav är förorenade. Det pågår alltjämt en stor nedskräpning och förorening av haven. Även svenska kuster är drabbade.

Djurlivet drabbas hårt av plasterna som förorenar haven. Matförpackningar, flaskor, plastpåsar, fiskenät och fibrer från syntetkläder är exempel på förorenare som skadar djuren. Dessa plaster kan leda till att djuren fastnar, drunknar, känner mättnad trots att de inte fått i sig näring. Problemen är många.

Flera av plasterna smulas så småningom sönder och bildar mikroplaster. Mikroplaster medför många miljöproblem. Fiskar och andra havsdjur misstar ibland riktigt små plastbitar, mikroplaster, för plankton och äter dem. Därefter känner de mättnad, utan att ha fått i sig riktig mat. Mikroplasterna fungerar också som magneter för vissa hormonstörande ämnen som når de fastnar på plasten blir långlivade och riskerar påverka fertilitet hos djuren, men möjligtvis också hos människor som sedan äter fisken. Studierna är ännu bristande på detta område.

Under förra mandatperioden beslutade EU att vi ska komma åt och reglera de engångsplaster som främst förorenar våra hav. Flera vanliga engångsartiklar, som plastpåsar, engångsbestick, vissa hygienartiklar reglerades med syfte att få bort föroreningarna. Detta var en bra start. Vi måste dock komma vidare och fortsätta arbetet för att få bort plasterna från våra hav och vattendrag. Jag tänker framförallt att nästa steg måste vara att få bort mikroplaster som tillsätts i vissa produkter trots att det inte vore behövas, exempelvis finns dessa förorenare i en del kosmetika, tandkräm och kläder.

quote
Jag tänker framförallt att nästa steg måste vara att få bort mikroplaster som tillsätts i vissa produkter trots att det inte vore behövas, exempelvis finns dessa förorenare i en del kosmetika, tandkräm och kläder.

Det är dags att ta fler steg framåt med lagstiftning för att få bort detta från vår natur. I höst tänker jag jaga den nya EU-kommissionen så de lägger fram nya förslag för att hålla våra hav rena från plast. I sommar ska jag försöka stödja de initiativ som finns för att städa stränderna genom att städa de stränder jag själv besöker. Det kan kanske du också göra och samtidigt fota eller på andra sätt påminna folk om att sluta skräpa ner!

Läs mer

Guide: Allt inför Norrbys hemmamatch mot Sundsvall

Sport

Guide: Allt inför Norrbys hemmamatch mot Sundsvall

Här är förutsättningarna inför kvällens fajt på Borås Arena.

Elfsborg mästare i kavaj

Sport

Elfsborg mästare i kavaj

Elfsborgs damer klara för division III tack vare Kronängs seger borta mot Nittorp.

Johan Larsson gjorde 1–0 mot Häcken.

Sport

Larsson på rekordjakt – men nytt poängtapp svider: ”Bara bittert”

Elfsborg högerback nära att bli matchhjälte mot Häcken – men sen kvittering förstörde kvällen.

Efter tunga slutet: Så bra var Elfsborg mot Häcken

Sport

Efter tunga slutet: Så bra var Elfsborg mot Häcken

Här är betygen på Elfsborgs spelare från matchen mot Häcken.

Mörk bild växer fram om mordmisstänkta på Göta: ”Försökte lugna offret”

Borås

Mörk bild växer fram om mordmisstänkta på Göta: ”Försökte lugna offret”

29-årig boråsare höggs ihjäl – så var de misstänktas liv innan dådet.

Kryss för Elfsborg mot Häcken

Sport

Kryss för Elfsborg mot Häcken

BT rapporterade live.