Annons

Jytte Guteland: Ägna hållbar politik en tanke i midsommar

Vi närmar oss midsommar och, även om Folkhälsomyndigheten fortsätter att uppmana till försiktighet, känns det äntligen som om vi kan se ljus i tunneln efter denna hemska och märkliga tid.
Jytte Guteland
Inpass från vänster • Publicerad 17 juni 2020 • Uppdaterad 18 juni 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Nu ljusnar det. Dags att tänka efter lite mer om hur vi ska undvika framtida pandemier.
Nu ljusnar det. Dags att tänka efter lite mer om hur vi ska undvika framtida pandemier.Foto: Shutterstock

När vi nu har pandemins första spridning i backspegeln är det dags att dra slutsatser så att vi kan agera förebyggande för framtiden. Både för att stå redo för en andra våg om en sådan kommer men också för att undvika nya pandemier.

Inpass från vänster

Jytte Guteland

är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i partigruppen S&D.

Vi behöver göra mer för att undvika att smittor sprids från djur till människor, något som har blivit allt vanligare de senaste årtiondena. Ett fenomen som i vetenskapen kallas för zoonos. Det nya coronaviruset, COVID19, är liksom HIV, SARS, Fågelinfluensa, ebola och smittkoppor exempel på hur människor drabbas hårt av sjukdomar som först har drabbat djur.

Annons

Sannolika orsaker till den ökade förekomsten av zoonoser är ökat antal boskapsdjur i världen, ökat antal transporter av vilda djur och boskapsdjur samt att människor rör sig mer i tidigare obebodda områden där de också jagar och konsumerar djur.

Klimatförändringarna innebär också att djur migrerar från sina habitat och i större utsträckning kommer i kontakt med människor. Därmed ökar också riskerna för zoonoser. Därför är arbetet med att begränsa den globala upphettningen också viktigt för att bekämpa pandemier.

”Intensiv djuruppfödning innebär en risk för zoonos. Vi måste antagligen minska antalet djur inom industrin, och värdera mjölken, köttet och äggen högre.”

Vi måste göra allt vi kan för att eliminera risken att smittoämnen från djur drabbar människor i framtiden. Det handlar om att vara kreativ i hur vi kan förbättra regelverket inom EU kring handel med vilda djur. Jag ställer mig bakom förslaget om att handel med vilda djur endast får ske om det är helt säkert att djuren inte bär på smitta. Ett sätt att göra det på är att upprätta listor med godkända djur från godkända platser.

Vi skulle också behöva ett globalt förbud av så kallade ”wet-markets” som den i Wuhan, Kina, där det första fallet av Covid-19 rapporterades. Världsomfattande regler kring exempelvis wet markets kräver mycket samarbete och att vi inte bidrar till stigmatisering och ryktesspridning, tillexempel rykten om att det skulle vara väletablerat i kinesisk kultur att äta kött från vilda djur från dessa marknader. I själva verket är det en mycket liten del av befolkningen som konsumerar den här typen av kött, och det folkliga stödet är enormt stort för att stänga marknader med vilda djur.

Vi måste också förändra jordbruket. Det finns såväl klimat- som miljöskäl varför vi behöver förändrade incitament för jordbruken i EU och varför vi behöver komma ifrån intensiv djuruppfödning. Intensiv djuruppfödning innebär en risk för zoonos. Vi måste antagligen minska antalet djur inom industrin, och värdera mjölken, köttet och äggen högre. För även om risken för att en zoonos uppstår är mycket liten, är konsekvenserna enorma.

Låt oss lära av pandemin och utveckla en hållbarare politik för djur och natur. Något att tänka på när vi njuter av maten i midsommar.

Annons
Annons
Annons
Annons