Annons

Johanna Grönbäck: Välkomna Hongkongborna till Sverige

Premiärminister Boris Johnson har sagt att Hongkongborna är välkomna att flytta till Storbritannien. Sverige borde ta efter.
Johanna Grönbäck
Ledarkrönika • Publicerad 30 juni 2020
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Polisen griper en man under demonstrationen i Hongkong.
Polisen griper en man under demonstrationen i Hongkong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Protesterna i Hongkong har pågått i mer än ett år. Dess startskott, lagförslaget som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta Hongkongbor till Kina drogs tillbaka, men diktaturens grepp över det Hongkong som egentligen ska vara självstyrande hårdnar. ”Säkerhetslagar”, nyligen godkända av Kinas kongress (bara det värt protester), kommer förbjuda Hongkongborna från sådant som ”omstörtande verksamhet” och ”självständighetssträvanden”, vilket rimligen ska läsas som inskränkningar av yttrande- och demonstrationsfrihet med syfte att kväsa demokratiförespråkare. Kinas statsapparat ges nu dessutom stora befogenheter att operera fritt i Hongkong. Den nya nationella säkerhetslagen röstades på tisdagsförmiddagen enhälligt igenom av de 162 ledamöterna i Nationella folkkongressens ständiga utskott. Den innebär stränga straff för regimkritik i form av "omstörtande verksamhet", att bryta sig fri från Kina och för kontakt med utländska krafter. Regimkritiker riskerar livstids fängelse.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

Att regimen struntar i människors fri- och rättigheter är ingen nyhet. Landet massövervakar och poängbedömer sina egna medborgare. Religiösa minoriteter sätts i ”politiska utbildningsläger”. Flyktingar och dissidenter övervakas av regimen, i såväl Sverige som andra länder. Personer som svenskkinesiska Gui Minhai sitter fängslade på folkrättsligt vidriga grunder.

Annons

Nytt är att regimens totalitarism förvärras och samtidigt expanderar.

Kina fortsätter utmana den regelbaserade världsordningen och många varnar för att landet kommer utnyttja den ekonomiska krisen för att öka sin globala makt. Redan 2017 pratade president Xi Jinping på Kommunistpartiets kongress om att Kina skulle bli en global ledare i internationellt inflytande.

Det kräver sina kraftfulla svar och reaktioner från den demokratiska världen. EU flyttade välkommet fram sina positioner när man nyligen riktade bred kritik mot Kina under ett toppmöte parterna emellan. Mer kommer att behövas.

”Flyktingar och dissidenter övervakas av regimen, i såväl Sverige som andra länder. Personer som svenskkinesiska Gui Minhai sitter fängslade på folkrättsligt vidriga grunder.”

Sverige har utan framgång verkat för EU-sanktioner. Vad man som enskilt land däremot skulle kunna göra, utöver att driva på EU, är att inspireras av Storbritannien och öppna upp för mer immigration. Om inte Kina drar tillbaka säkerhetslagarna kommer Storbritannien att underlätta för Hongkongbor med särskilda pass, närmare 3 miljoner, att bli brittiska medborgare. Det är ett sätt att ”uppfylla sina skyldigheter och erbjuda alternativ” till de Hongkongbor som riskerar det fria liv som de hittills levt i, menar premiärminister Boris Johnson.

Storbritannien har särskilda relationer med Hongkong, men det borde inte hindra ett minst lika starkt ställningstagande från Sverige. Även vi borde öppna våra gränser för Hongkongbor som vill leva i demokrati. Det är en påtryckning och tydlig markering mot Kina – och moraliskt riktigt.

Med det sagt får vi inte glömma bort alla de kinesiska medborgare som alltid levt under förtryck. Även de borde ges en chans till frihet.

Annons
Annons
Annons
Annons