Annons

Johanna Grönbäck: Svensk försiktighet med hårda åtgärder är rimlig

Den som efterfrågar En Stark Ledare i coronapandemin kan vända blicken mot civilsamhället och marknaden och istället se många ledare ta initiativ för att minska smittan och hjälpa andra.
Johanna Grönbäck
Ledarkrönika • Publicerad 30 mars 2020
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Starka signaler kan räcka. Skallet efter En Stark Ledare känns väldigt osvenskt.
Starka signaler kan räcka. Skallet efter En Stark Ledare känns väldigt osvenskt.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I skrivande stund sticker Sverige ut som ett land utan auktoritära restriktioner, nedstängningar och utegångsförbud till följd av coronapandemin. Tillvaron är inte utan krisinsikt, tvärtom. Men från politiskt håll är det främst rekommendationer och appeller om att ta eget ansvar och använda sunt förnuft som har rullats ut.

Runtom i världen inskränks medborgerliga fri- och rättigheter, snabbt och utan märkbara protester. Sedan Indien införde nedstängning av samhället lever en tredjedel av världens befolkning under någon form av utegångsförbud på grund av viruset. I Frankrike och Italien patrullerar militär gatorna och förhör människor om de har tillstånd att röra sig ute.

Annons

Det är tillfälliga åtgärder. Kanske är de rimliga. Men risken är alltid att också tillfälliga åtgärder överlever nödsituationen de skulle hantera. Likaså att krisen tas för intäkt att genomföra drakoniska åtgärder som någon alltid har velat göra. Oavsett om idén är klimatdiktatur eller en mer protektionistisk, övervakande eller på andra sätt kontrollerande stad. Handlingskraft är inte per automatik detsamma som åtgärder med önskade effekter. Om det skriver Staffan I Lindberg liksom Maria Eriksson på DN Debatt (24/3) respektive Smedjan (25/3) klokt.

I skenet av detta är den svenska regeringens attityd rimlig. Man håller en gräns för var den offentliga maktutövningen ska gå.

Kanhända är det inte så mycket politikens aktiva val som senfärdighet, men låt oss åtminstone för nu uppskatta en politik som inte snabbt springer på panikslagna bollar om hårda tag och hot om fängelse för den som inte lyder när grundläggande rättigheter inskränks.

Trots att det på sina håll efterfrågas En Stark Ledare har svensk politik nu snarare skapat incitament till de mångas ledarskap i samhällets icke-politiska sfärer. Bland företag, organisationer och enskilda människor visas stort och viktigt ledarskap genom den mängd initiativ som tas för att minska smittan och hjälpa riskgrupper och drabbade.

Facebookgrupper och handskrivna lappar i grannskap erbjuder hjälp med att handla. Företag erbjuder valda grupper mat, kaffe och hotellrum till reducerad eller ingen kostnad. Matvarubutiker såväl som bibliotek och boklådor tänker nytt och erbjuder hemkörning. Företag börjar samarbeta över branschgränser – ett exempel är Nordic Choice och Lidl där personal från den förra tillfälligt stärker upp den senare. Sprittillverkaren Absolut ställer om delar av sin produktion för att tillverka sprit för desinficering till vården. Ett privat sjukhus erbjuder permitterad SAS-personal snabb vårdutbildning.

Också i frivillighet görs åtgärder för att minska spridning och risk och för att förenkla vardagen, både genom socialt tryck och mänsklig hjälp.

Frågorna är fortfarande fler än svaren. Men att vi fortsätter ha tillförsikt till varandras omdöme, förnuft och ansvarstagande – och levererar efter det – är ett ljus i mörkret.

Annons
Annons
Annons
Annons