1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Grönbäck: Staten är en farlig hackare

På onsdag (19/2) kommer riksdagen förmodligen att rösta för att tillåta hemlig dataavläsning. ”Någon annan” värna integriteten när politikerna inte vill begränsa statens makt.
Statliga trojaner och hackare. Riksdagen står i begrepp att falla beslut om sådana. Men ”någon annan” får tänka på integriteten och de moraliska aspekterna av beslutet.
Foto: Ã¿ijord, Thomas Winje, ÿijord

”Hemlig dataavläsning” för gärna tankarna till en passiv avlyssning, men innebär att polisen först ska ges rätt att genom dataintrång placera ut virusliknande program i brottsmisstänktas datorer, mobiltelefoner och andra digitala verktyg, för att sedan kunna avlyssna information innan den krypteras. Genom spionprogrammen kan polisen göra alltifrån följa positioner och avlyssna samtal till att läsa dokument.

Den vars språkbruk är mindre byråkratiskt kallar samma sak för statlig hackning och statliga trojaner.

Detta nästa steg i integritetskränkningar och övervakning anses nödvändigt för att komma åt gängkriminaliteten. Kriminella kommunicerar ofta genom appar som inga utomstående kan komma åt och undviker fysiska såväl som digitala platser där de vet att de kan bli avlyssnade eller filmade.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men riskerna liksom de moraliska problemen med avläsningen är stora. Ändå verkar alla partier utom Vänsterpartiet stödja regeringen.

En förutsättning för att polisen ska kunna göra ett intrång är att det finns en sårbarhet att utnyttja, som en bugg i systemet eller ett bristande säkerhetstänk hos den misstänkte. För att kunna installera trojaner kan polisen behöva köpa (eller själv ha den sällsynta spetskompetensen att hitta) sårbarheter, så kallade zero-days, i verktyg och it-system som ännu inte är kända av tillverkarna. Exempelvis ett säkerhetshål i iPhone som Apple inte själva har upptäckt.

Som påpekats av journalisten Emanuel Karlsten kommer riksdagen således rösta för att polisen ska hålla tyst om sårbarheter. Det underminerar säkerheten för alla – eftersom samma brister kan utnyttjas av kriminella för att skada individer och samhälle.

Zero-days, som kan kosta miljonbelopp, säljs till råga på allt ofta av aktörer som även säljer verktyg för nätbedrägerier. Detta på en marknad som delvis drivs av organiserad brottslighet.

Tvångsmedlet ska bara användas vid grov brottslighet. Den typen av kriminella man vill komma åt har ofta ett starkt säkerhetstänk. Att få dem att råka installera en trojan är svårt. Metoden kan bli resultatlös. Risken finns istället att polisen lockas använda den för att lösa enklare brott. Polisens huvuduppdrag är som bekant inte att värna integritet, utan att lösa brott, även småfiffel.

Det är lätt att tänka att statens integritetskränkningar bara drabbar ”någon annan”. Men att detta är verktyg och information som kan hamna i fel händer är inte en främmande verklighet och borde därför inte vara en främmande tanke. Inte heller att det som är okontroversiellt i dag kan vara brottsligt i morgon.

Också polis och stat behöver begränsningar.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.