Annons

Johanna Grönbäck: Skål för trevligare gågator

Efter pandemin borde ambitionerna för företagsklimatet vara högre än ”återgång till det normala”. Det borde bli roligare.
Johanna Grönbäck
Ledarkrönika • Publicerad 11 juli 2021
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det är närapå skrattretande hur Ulricehamnsrestaurangen Emma å Andreas ettåriga uteservering har hanterats, skriver krönikören.
Det är närapå skrattretande hur Ulricehamnsrestaurangen Emma å Andreas ettåriga uteservering har hanterats, skriver krönikören.Foto: Pernilla Rudenwall

Stegvis öppnar Sverige upp igen. Restauranger och krogar får ha öppet efter 22.30. Hos såväl dem som kaféer får större sällskap än tidigare sitta till bords. Fler kan umgås över mat och dryck – och en av de branscher som drabbats hårdast av pandemin och dess restriktioner ges chans till ekonomisk återhämtning.

Dagens krönikör

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef på Ratio.

För flera företag är idén om en återgång redan förlorad. Nyligen har Bar Prego i Ulricehamn och Lulus i Borås meddelat att de stänger för gott. För dem var pandemin en dödsstöt. Tomma butikslokaler blir förhoppningsvis inget långvarigt problem, men för flera butiker i centrumkärnor har utmaningarna under de senaste åren varit flera. Medan pandemin är tillfällig är e-handeln här för att stanna.

Annons

Det senare innebär en enklare handel för fler, men även en risk för tristare gågator.

Att pandemirestriktionerna avskaffas är förstås bra, men ambitionerna framöver borde sikta högre än mot vad som har kallats för en ”återgång till det normala”. Nästa steg borde vara ett bättre företagsklimat, både nationellt och lokalt. Det är det rimliga steget för att få mer levande stadskärnor.

”I Ulricehamn är det närapå skrattretande hur restaurangen Emma å Andreas ettåriga uteservering har hanterats.”
Johanna Grönbäck

Nationellt finns det mycket att göra. Som att sänka skatter och rensa i regelverk. Genom att ta bort tillståndsplikt för obetydlig servering av alkohol skulle kaféer exempelvis kunna sälja öl till köttbullemackan och avec till kaffet – utan att lägga omfattande resurser på kommunala processer. Man skulle också kunna genomföra sådant riksdagen faktiskt sagt att man ska göra, som att avskaffa kravet på tillstånd för dans.

Men frågan om bättre företagsklimat för levande centrum är även lokal. I Ulricehamn är det närapå skrattretande hur restaurangen Emma å Andreas ettåriga uteservering har hanterats. Redan inför att restaurangen skulle öppna på Storgatan fördes diskussioner med kommunen om hur den och flera andra uteserveringar skulle skapa folkliv. Nu har kommunen tagit beslut om att uteplatsen ska rivas på grund av bristande tillgänglighet. Trots att fastighetsägaren erbjudit lösningar tycks kommunen vägra flexibilitet.

Det spelar roll för företagsklimatet hur kommuner beter sig i frågor om tillstånd och tillsyn, men också i bemötande och ärendehanteringar. I Ulricehamn menar rentav företagarna att företagsklimatet har försämrats under senaste året. Det ligger nu under landets genomsnitt. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort.

Efter pandemin borde ambitionerna för stadskärnorna och företagandet vara högre än ”det normala”. Det behövs mer – och det kan bli både livligare och roligare.

Annons
Annons
Annons
Annons