1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Grönbäck: Facklig klasskamp – för och emot vem?

LO:s interna splittring har långtgående konsekvenser, men dess problem är djupare än sakfrågor. Vilket ska deras uppdrag egentligen vara?
Kamputtrycken klingar falskt, dels internt när elektrikerns medellön är 32 000 i månaden och butiksbiträdets 20 000, dels externt när konflikten mellan företagare och anställd i mångt och mycket är förlegad.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

De interna konflikterna och problemen inom LO är flera. I den svunna tid och mentala evighet sedan som var före pandemins utbrott gick att läsa om en bruten samordning, förlorat stöd för märkesnormeringen och krav på en ny lönemodell som satsar på kvinnolöner samt fallande medlemsantal och legitimitetsproblem.

Dagens krönikör:

Johanna Grönbäck

är statsvetare och kommunikationschef vid Ratio.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är förmodligen en förklaring till varför paraplyorganisationens förslag till ny ordförande, Susanna Gideonsson, i sin programförklaring på DN Debatt (20/5) lät mer som kandidat att ta över Partiet än Facket. Där lyftes relationen till och framfördes krav på vilken politik man vill att Socialdemokraterna ska föra.

Vilken LO:s roll och framtid ska vara, fick ta betydligt mindre plats.

Och hur skulle hon kunna prata om en samlad LO-vision när dess medlemsorganisationer är så splittrade? Bättre då att rikta strålkastarljuset åt ett annat håll, tala högt om politisk påverkan och lägre om fackligt uppdrag.

Detsamma märks i debatten om anställningsskyddet. Den utredning som nu presenteras ger förslag på åtgärder som kan införas i det fall parterna inte kommer överens om andra åtgärder i sina egna förhandlingar. Arbetsordningen är rimlig, men istället för att fokusera på parternas förhandlingar, vill parten LO att partiet S stoppar arbetet. För oavsett vad LO och motparten Svenskt Näringsliv kommer fram till i sina las-förhandlingar kommer det att väcka kritik internt och fördjupa sprickan inom LO. Bättre då att låta någon annan ta ansvar. Eller åtminstone skjuta frågan på framtiden, igen.

quote
I 30 års tid har Europas fackföreningar tappat medlemmar. Förklaringarna är flera, men en kan finnas i fackens självaste syfte: Vilket är fackets sådana egentligen, nu för tiden?

I sakfrågan har det konsekvenser eftersom dagens anställningsskydd har en rad negativa effekter. I politiken för januariavtalet och därmed regeringsstödet.

Men LO:s problem är större än enskilda frågor. Fackets roll har blivit blixtbelyst under nuvarande kris, men det ökade medlemsantalet är rimligen bara temporärt. I 30 års tid har Europas fackföreningar tappat medlemmar. Förklaringarna är flera, men en kan finnas i fackens självaste syfte: Vilket är fackets sådana egentligen, nu för tiden?

Där några svarar klasskamp och ideologisk strid, svarar andra service och stöd. Strejker och konflikt eller inkomstförsäkringar och CV-granskning? Att kombinera de två är svårt, de potentiella medlemmar som lockas av det senare kan skrämmas bort av det förra.

Och hur kan en klasskamp bedrivas trovärdigt av ett LO vars mest ideologiska förbund också är de med relativt välavlönade medlemmar? Kamputtrycken klingar falskt, dels internt när elektrikerns medellön är 32 000 i månaden och butiksbiträdets 20 000, dels externt när konflikten mellan företagare och anställd i mångt och mycket är förlegad. Talar vi klass är inte sällan dagens låginkomsttagare så kallade nödvändighetsföretagare. Så vem ska kampen riktas mot?

Men LO:s fackliga syfte framöver? Bättre prata om annat.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Bil körde in i ladugård – föraren gick i väg

En bil ska under dagen ha kört in i en ladugårdsvägg i Dalstorp. Efter olyckan ska föraren – av oklar anledning – lämnat både bilen och platsen.

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.